Από πού προήλθε η φράση “Δρακόντεια μέτρα”;

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Χρησιμοποιούμε τη φράση ‘’Δρακόντεια μέτρα’’ όταν θέλουμε να δείξουμε την αυστηρότητα ενός νόμου. Γνωρίζουμε από ποιο ιστορικό γεγονός απορρέει αυτή η φράση;

Το 624 π. Χ οι Αθηναίοι ανέθεσαν στο νομοθέτη Δράκων να γράψει τους νόμους της Αθηναϊκής πολιτείας. Ο Δράκων έγραψε τους νόμους επάνω σε μαρμάρινες πλάκες τους οποίους και παρουσίασε στην Αγορά το 621 π. Χ. Οι νόμοι που αργότερα ονομάστηκαν Θεσμοί, γράφτηκαν αργότερα επάνω και σε πέτρα επειδή είναι ανθεκτικότερη από το ξύλο και τοποθετήθηκαν στην Αγορά.

Ο Δράκων εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα στη νομοθεσία, καθώς προέβλεπε την τιμωρία του θανάτου για αδικήματα όπως η κλοπή ενός μήλου και η τεμπελιά! Ο ίδιος ο Πλούταρχος είχε πει κάποτε πως ‘’οι νόμοι του Δράκοντα ήταν γραμμένοι με αίμα και όχι με μελάνι’’.

Οι νόμοι του Δράκοντα δεν έκαναν διακρίσεις στην κατάσταση, την οικονομική θέση ή την κληρονομιά των Αθηναίων πολιτών, ωστόσο ήταν υπερβολικά σκληροί απέναντι σε μία κακή συνήθεια ενός πολίτη.

Μία ακόμα διάκριση που έπραξε ο Δράκοντας, ήταν ανάμεσα στον εκ προμελέτης φόνο και το φόνο εξ αμελείας. Για τη δίκη του εκ προμελέτης φόνου είχε διορίσει τη δικαιοδοσία του Άρειου Πάγου, ενώ για το φόνο εξ αμελείας είχε ορίσει πενήντα ένα δικαστές.

Τους περισσότερους νόμους του Δράκοντα τους άλλαξε ο επόμενος νομοθέτης, ο Σόλωνας, ο οποίος κράτησε ως έγκυρο μόνο το συγκεκριμένο νόμο περί ανθρωποκτονίας.

Ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που υπάρχει εξαντλητική αυστηρότητα σε νομοθεσία και μέτρα, χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη φράση ως ένδειξη του υπερβολικά αυστηρού ύφους της νομοθεσίας.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *