Ο Ερντογάν απειλεί, η Frontex πιάνει δουλειά, τα Βαλκάνια καλούν την Ε.Ε. «να ξυπνήσει»

Προετοιμάζονται για κρίση ανάλογη με εκείνη του 2015

Οι βαλκανικές χώρες προετοιμάζονται για μία νέα προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση ανάλογων διαστάσεων με εκείνη του 2015, καθώς είναι σαφές πως η Άγκυρα έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τις ροές ως «όπλο» εκδίκησης και διεκδίκησης. Την΄ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί πως «σύντομα εκατομμύρια θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη» καθώς οι πόρτες άνοιξαν και δεν κλείνουν πια, οι χώρες των Βαλκανίων καλόυν την Ε.Ε. να «ξυπνήσει» και να λάβει αποφασιστικά μέτρα.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει πως υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα και ζητεί πανευρωπαϊκή απάντηση. Υψηλού συμβολισμού είναι η απόφαση να συνοδεύσουν αύριο στον Έβρο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Σόφια ο Βούλγαρος ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε την Ε.Ε. να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» και να δώσει «γρήγορα» στην Τουρκία τα χρήματα που χρειάζεται για να αναλάβει και πάλι να κρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες εντός των συνόρων της. Όπως είπε θα πρέπει «να ξυπνήσει».

Στο Ζάγκρεμπ ο υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, σημείωσε πως η Κροατία είναι έτοιμη για ακόμη ένα μεταναστευτικό κύμα. «Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε περίπτωση κλμάκωσης, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί διπλμωατικά» είπε, προσθέτοντας πως το σημερινό κύμα είναι ανάλογο με εκείνο του 2015. «Η Ε.Ε. δεν έχει διδαχθεί το μάθημά της» υπογράμμισε.

Στο Βελιγράδι ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάσιτς υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους μετανάστες δίκαια, αλλά προειδοποίησε πως δεν θα επιτρέψει να παραμείνουν «παγιδευμένοι» στη Σερβία για μεγάλο διάστημα.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Από το Σάββατο έως και σήμερα απετράπη η είσοδος περισσότερων από 24.200 ανθρώπων και έγιναν 183 συλλήψεις. Η Frontex ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για ταχεία επέμβαση στα σύνορα, το οποίο και έγινε δεκτό.

Eν τω μεταξύ ενστάσεις για την απόφαση της Αθήνας να αναστείλει για έναν μήνα το σύστημα υποβολής αιτήσεων ασύλου διετύπωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο. Το Μαξίμου από την πλευρά του απαντά πως η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας και… έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί».

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τη νομοθεσία στα σύνορά της αναγνώρισε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euractiv, Reuters
ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *