Βυζαντινό Θέμα Ανατολικών: Η ασπίδα της κεντρικής Μικράς Ασίας

Το θέμα Ανατολικών: Ένα από τα παλαιοτερα και μακροβιοτερα Μικρασιατικα Θεματα (667-1083/4). Τα στρατεύματα του, αντρες σκληραγωγημένοι και πολεμοχαρείς “Ευμηκεις τω σωματι και βάναυσοι την τεχνην”, υπηρετησαν πιστα την Αυτοκρατορια και συμμετειχαν σε ολες σχεδόν τις πολεμικες συγκρούσεις, στην Συρια/Μικρα Ασια, Βαλκανια, και Ιταλια. Στην ακμη του μπορουσε να παραταξει μονο του πανω από 15.000 ανδρες, και σχεδόν σε κάθε εκστρατεια δεν επεφτε κατω από τις 8.000

Περιοχή με λαμπρες πολεις (Ικονιο, Αμοριο, Λαοδικεια) και επιφανείς οικογενειες “Δυνατων” ( Γουδεληδες, Σκληροι, Μανιακηδες, Διπλοβατατζηδες, Αργυροι, Βοτανειατηδες). Τελευταια υπερποντια εκστρατεια του στην Σικελια και Νοτια Ιταλια στο διάστημα 1037-1042 με 4.000 ανδρες κατω από την ηγεσια του επικου Γεωργιου Μανιακη. Συμμετειχε, στην φοβερη μαχη της Νικαιας (1057) οπου αποδεκατιστηκε, και στην μαχη του Ματζικερτ (1071) οπου δεν επαθε μεγαλες ζημιες.

 

Το κυκνειο ασμα του ηταν στην αλωση του Ικονιου και του φρουριου της Καβαλλας (35χλ ΒΔ) το 1083/4 όταν 2.000 ανδρες με επικεφαλής τους Ρωμανο Μακρη και Κωσταντινο Γαβαλα αντιστοιχα υπεκυψαν στις επιθεσεις 15.000 Τουρκομανων του Σελτζουκου εμιρη Kultamisoglou Suleimanshah. Κατι αναμενομενο, αφου το 70% της δυνάμεως του Θεματος ειχε ανακληθει στα Βαλκανια από τον Αλεξιο Κομνηνο λογω της Νορμανδικης εισβολης το 1081.

Δεν γυρισαν ποτε πισω…

 

Ηλίας Αναγνωστάκης

 

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *