Η Παλαιά Περίθεια, το αρχαιότερο χωριό της Βόρειας Κέρκυρας, βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Παντοκράτορα. Ευχαριστούμε το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα Περίθειας και την Μάρω Μπολέτση.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τη προέλευση του ονόματός της Παλιάς Περίθειας και ίσως το σωστότερο να είναι το ότι προήλθε από το «Περι-θέα» επειδή το χωριό είναι θεατό από τα βουνά που το περικλείουν. Δεν στέκει η εκδοχή ότι το όνομα έχει σχέση με τις πολλές εκκλησίες, οι περισσότερες των οποίων είναι γύρω από το χωριό. Ότι δηλαδή περιβάλλεται από τα θεία (Περί-θεία), αφού το χωριό πρέπει να κτίστηκε τα προχριστιανικά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τότε, και πάντως πριν κτιστούν ακόμη οι εκκλησίες, του δόθηκε και το συγκεκριμένο όνομα.
Το χωριό είναι γνωστό τουλάχιστον από το 300 π. Χ., όταν ένα καταστροφικό τσουνάμι χτύπησε την ακτή του νησιού. Οσοι επέζησαν, αναζήτησαν μία πιο ασφαλή γη μακριά από τη θάλασσα.Το 14ο αιώνα οι Κερκυραίοι υπέφεραν από τις αδιάκοπες πειρατικές επιδρομές, αλλά και την ελονοσία που ταλαιπωρούσε τις ακτές.Ετσι πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν καταφύγιο στο χωριό.Οταν εξέλειψε ο φόβος των πειρατών οι Περιθιώτες είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν την ελονοσία από τα κουνούπια της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη .Έτσι, έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1940 που άρχισε η κουνουποκτονία, όλοι οι κάτοικοι με τα πρώτα τσιμπήματα των κουνουπιών την άνοιξη, κατέφευγαν στην Παλιά Περίθεια, για να προστατευτούν και να περάσουν εκεί το επικίνδυνο εξάμηνο. Ηταν ένας τόπος με ευημερία με 1.500 κατοίκους έως τα μισά του 20ού αιώνα.