Ο βοεβόδας της Τρανσυλβανίας János Hunyadi (Ιωάννης Ουνυάδης)

Του Παναγιώτη Κλώνου, μέλους της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ και των Ελλήνων Ελεύθερων Ξιφομάχων (Meyer’s Freifechter Guild).

Ποιος ήταν ο János Hunyadi;

Ο János Hunyadi (Ιωάννης Ουνυάδης) υπήρξε μια σπουδαία ηγετική και πολιτικοστρατιωτική προσωπικότητα της Ουγγαρίας κατά τον 15ο αιώνα και ήταν αντιβασιλέας του Βασιλείου της Ουγγαρίας για 10 χρόνια. Γεννήθηκε το 1407 στην Hunedoara της δυτικής Ρουμανίας και πέθανε το 1456 στο Zemun της Σερβίας. Είναι γνωστός για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που συμμετείχε εναντίον των Οθωμανών και για την υποστήριξή του στις πεποιθήσεις των Χουσιτών.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ce99cf89ceaccebdcebdceb7cf82-ce9fcf85cebdcf85ceacceb4ceb7cf82-ce95ce9ecea9cea6cea5ce9bce9bce9f.jpg

Είναι γεγονός ότι, ο πατέρας του János, ο Vajk (Βόικ) έφυγε από τη Βλαχία και πήγε στην Ουγγαρία και υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του Βασιλιά Sigismund (γνωστός ως Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου) το 1395. Σύντομα έγινε ένας από τους σωματοφύλακές του. Αργότερα, ο Vajk ως ‘’ιππότης της Αυλής’’ κέρδισε την εύνοια του Βασιλιά Sigismund και απέκτησε το Κάστρο των Hunyadi που βρίσκεται στην Τρανσυλβανία το 1409.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι σωματοφύλακες του Βασιλιά δεν ήταν απλοί ξιφομάχοι. Εκτός από το καθήκον της προστασίας του Βασιλιά, προσπαθούσαν να βρουν μισθοφόρους εν μέσω πολέμου υπέρ του Βασιλείου της Ουγγαρίας. Ήθελαν να φτιάξουν τους δικούς τους ‘’στρατούς’’ για την υπεράσπιση των εδαφών του Βασιλείου. Είναι πιθανό ότι ο πατέρας του János ήταν αυτός που τον μύησε πρώτος στον κόσμο της ξιφασκίας, με στόχο να εκπαιδευτεί και να γίνει ξιφομάχος.

Όταν ο János Hunyadi έγινε 14 ετών έκανε τα πρώτα του ξιφασκιακά μαθήματα από τον τότε στρατηγό του Βασιλιά Sigismund, τον Ιταλό Filippo di Stephano Scolari (Pippo Spano). O Filippo di Stephano Scolari ήταν πολύ καλός φίλος του Βασιλιά Sigismund και μέλος του Τάγματος του Δράκου. Ως γνωστόν το Τάγμα του Δράκου είχε ιδρυθεί το 1408 από τον Sigismund και ο Filippo ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Οπότε, από το γεγονός ότι ο δάσκαλος του János Hunyadi ήταν Ιταλός, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε μυηθεί στην τέχνη του μακριού σπαθιού σύμφωνα με την Ιταλική σχολή σπαθασκίας.

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, o János μπήκε στην ακολουθία του Βασιλιά Sigismund. Συμμετείχε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι πόλεμοι των Χουσιτών το 1420 αλλά και σε πληθώρα πολεμικών συγκρούσεων εναντίον των Οθωμανών. Αρχικά ελευθέρωσε τη Σεμενδρία της Σερβίας από τους Οθωμανούς το 1441 ελευθερώνοντας στη συνέχεια και άλλες γειτονικές περιοχές της Ρουμανίας, της Βλαχίας και της Μολβαδίας από τις θηριωδίες των Οθωμανών.

Ο Βοεβόδας της Τρανσυλβανίας, János Hunyadi είχε γίνει ένας από τους πιο μισητούς εχθρούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και παρά τις δύο ήττες που είχε στη Μάχη της Βάρνας το 1444 και στη δεύτερη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1448 ( σ.σ.η πρώτη μάχη είχε γίνει το 1389), είχε κάνει την περίφημη «Μεγάλη Εκστρατεία» στον Αίμο το 1443-1444, μια εκστρατεία – ορόσημο μαζί με τον Βασιλιά Βλάντισλαβ τον 3ο της Βάρνας, νικώντας αποφασιστικά τον Σουλτάνο Μουράτ τον 2ο. Η τελευταία μάχη του János Hunyadi ήταν η υπεράσπιση του Βελιγραδίου. Στην εν λόγω μάχη, έχοντας δύναμη 25.000 -30.000 ανδρών υπερασπίστηκε λυσσαλέα την πόλη, νικώντας το στρατό του Μωάμεθ του 2ου του Πορθητή. Επίσης, ο βασικός στρατιωτικός πυρήνας της μάχης του Βελιγραδίου ήταν o Μαύρος Στρατός (Fekete sereg ), που ήταν κυρίως Γερμανοί και Βοημοί με άριστη εκπαίδευση.

Τέλος, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαργηγόπουλο εκείνη την εποχή υπήρχαν ηγέτες που διεξήγαγαν αγώνες για την υπεράσπιση της Ευρώπης και του Χριστιανισμού από τους Οθωμανούς μέχρις εσχάτων και αυτοί ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) και ο Ιωάννης Ουνυάδης. Επίσης, λέγεται ότι όταν έμαθε ο Μωάμεθ ο 2ος για το θάνατο του János Hunyadi ανέφερε το εξής: ‘’ Ήτο όντως εχθρός μου ο ανήρ ούτος, αλλ’ οφείλω να λυπηθώ διά τον θάνατόν του. Μέγαν άνδραν έχασεν ο κόσμος εν τω προσώπω του’’.

Πηγές:

· http://www.wikipedia.com.

· http://www.hungarianottomanwars.com
Links: https://www.hungarianottomanwars.com/essays/the-military-education-of-hunyadi-janos/

medievalswordmanship.wordpress.com

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *