Η δράση των Τευτόνων ιπποτών στην Λιβονία

Γράφει ο Χρήστος Χατζηλίας

Η Μεσαιωνική Λιβονία περιλάμβανε περιοχές που σήμερα  ανοίκουν κυρίως στην Εσθονία και στην Λετονία, η περιοχή και οι πέριξ αυτής εκτάσεις γης εκτείνονταν από την Πρωσία μέχρι την Φιλανδία καί κατοικούνταν από παγανιστικούς λαούς εγκατεστημένους σε μικρούς διάσπαρτους οικισμούς.

Το κλίμα της περιοχής ήταν βόρειο ψυχρό και  γεμάτο έλη, λίμνες, κωνοφόρα δάση και οι οδικές αρτηρίες ήταν συνήθως οι μεγάλοι ποταμοί, η ανατολική Λιβονία γειτόνευε με τα Ρωσικά πριγκιπάτα του Νόβγκοροντ, Πόλοτσκ και Πσκόβ την οποία χώριζαν από αυτά βάλτοι και λίμνες.

Η μόνη Βαλτική δύναμη τής περιοχής που παρουσίαζε σχετική ομοιογένεια ήταν οι Λιθουανοί. Συνολικά στην Λιβονία κατοικούσαν περίπου 220.000-300.000 άνθρωποι. Η επέμβαση στην Λιβονία άρχισε στα τέλη του 12ου αιώνα με συντονισμένες προσπάθειες Γερμανών εποίκων παράλληλα με την δράση μεμονωμένων ιεραποστόλων, ενώ η ανάμειξη των Τευτόνων άργησε να εκδηλωθεί λόγω της αδυναμίας τους να επιβληθούν στις Πρωσικές φυλές νοτιότερα.

Η μητρόπολη του Γερμανικού εποικισμού στην Λιβονία ήταν η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Ρίγας, ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο κτισμένο στην εκβολή του ποταμού Ντβίνα στην Βαλτική. Το 1180 άρχισαν να αποβιβάζονται ομάδες πολεμιστών καί μεταναστών από την Σαξωνία και την βόρεια Γερμανία ενώ το 1185 κατασκευάστηκε το πέτρινο κάστρο του Έξκουλ, ο στόχος των Γερμανών ήταν να κερδίσουν το μονοπώλιο στο ανθηρό εμπόριο γούνας και ψαριών έναντι των Ρώσων στην Βαλτική θάλασσα και στην ανατολική Ευρώπη, η πρόφαση βέβαια για την επέκταση τις εμπορικής τους δραστηριότητας στον κόλπο της Ρίγας ήταν θρησκευτική, αφού έπρεπε να προσηλυτίσουν τους ειδωλολάτρες της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

Οι Τεύτονες χρησιμοποιούσαν τους ιθαγενείς ως ειδικευμένους τεχνικές και ανιχνευτές ή ως απλά φθηνά εργατικά χέρια για την ανέγερση των επιβλητικών κάστρων επίσης οι Τεύτονες τους έμαθαν την χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων γεωργικής εκμετάλλευσης της γης καθώς και την εκμάθηση του γραπτού λόγου.

Τέλος το 1205-1218  το Τάγμα κατάφερε να εδραιωθεί νότια του ποταμού Ντβίνα απωθώντας από την περιοχή τις Ρωσικές και Λιθουανικές δυνάμεις, έχτισε στις όχθες του ποταμού τα κάστρα Τρέϊντεν και Λενεβάρντεν , νίκησε τον δούκα του Πόλοτσκ Βλαδίμηρο.

Η οικονομική άνθηση της Γερμανικής παροικίας στην Λιβονία ήταν γεγονός.

Ομάδα ΦΒ Ελληνική και Παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία

, , , , , , , ,

1 thought on “Η δράση των Τευτόνων ιπποτών στην Λιβονία

  1. Ειμαι μισος Πολωνος απο τη περιοχη του Γκντανσκ. Οι Τευτονες ηταν οτι πιο παρα-χριστιανικο εβγαλε αυτος ο πολιτισμος, ταξης και ηθικη και παραλληλα δουλεμποριο, ομοφυλοφυλια και γενοκτονιες. Ευτυχως τους εξαφανισαν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *