Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ελίκρανον οι πρώτοι 3 τόμοι (είναι υπό έκδοση 2 ακόμη συν ένα «Υστερόγραφο») του έργου ζωής του ερευνητή Σπύρο Μαντά «Γεφυρογραφία της Πίνδου». Η όλη θεματολογία του έργου, περιγράφεται σε μια τριλογία. Στον πρόλογο του κάθε τόμου γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και διευκρινίσεις. Να τονιστεί μόνο πως ο κάθε τόμος συνιστά συμπλήρωμα των άλλων, αν και επιδιώχτηκε σχετική αυτοτέλεια.
Για παραγγελία των βιβλίων μπορείτε να απευθυνθείτε στις Εκδόσεις «Ελίκρανον», Πατούσα 2, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα (τηλ. 210 3303035)
Για τη σπουδή των πέτρινων γεφυριών, τα περιεχόμενα που συνιστούν την ιστορία τους κατατάσσονται σε τρία μέρη, που είναι:
Α. Ταυτότητα –τέχνη και τεχνική: Τόμος Ι, «Ύστεροι Μαΐστορες!»
Πρώτα, οι μαστόροι, κι ας μην είναι το κύριο θέμα. Όμως η έμμεση προσέγγιση αποδεικνύεται συχνά σοφή. Αρκεί ο δημιουργός να ταυτίζεται με το έργο του. Και τότε δεν γινόταν αλλιώς -δεν υπήρχε παντοδυναμία να αυθαδιάσεις. Είναι οι πρωτεργάτες, αυτοί που γεφύρωναν το άπειρο. Αυτοί που σκάλιζαν την πέτρα, που έχτιζαν το γεφύρι. Σε αυτούς αναφέρεται ο πρώτος τόμος στους Πετράδες, Γεφυράδες Μαστορογενιές και Σιακάδες.

Χτούσανε τον κόσμο όλο, / χτούσανε και τα γιοφύρια του…
Έτσι είναι: για όλα όσα φτιάξανε, κοπίασαν πολύ· για τα γεφύρια όμως, περισσότερο τόλμησαν. Τόλμησαν -εξομολογήθηκαν- για τα καμπαναριά, γιατί έπρεπε να «σηκωθούν» ψηλά, τόλμησαν και για τα γεφύρια, γιατί έπρεπε να “φύγουν” απέναντι, πέρα απ’ το νερό, αψηφώντας νόμους και βαρύτητα.
Ο λόγος, για αυτούς που τα βάλανε με την πέτρα, που πάλεψαν μαζί της και την νίκησαν. Όχι γιατί υπήρξαν πιο σκληροί -ψυχούλες παρέμεναν-, αλλά γιατί φέρθηκαν έξυπνα. Της άλλαξαν με νόημα το σχήμα, τη συνδύασαν με άλλες και πορεύτηκαν δίχως τύψη. Και κάπως έτσι, επειδή το αγώγι κάνει τον αγωγιάτη, γίναν μαστόροι της τέχνης και της ζωής. Την τελευταία βέβαια δεν την χόρτασαν, μα κι αυτό, κατά μία άποψη, συνιστά κατάκτηση. Η κούραση χωρίς ενοχές είναι προσωρινή και αυτοί για τίποτα δεν ντράπηκαν. Επιστρέφοντας απ’ το ταξίδι -ούτε το τσίπουρο δεν χρειάζονταν τότε- ξανάβλεπαν τη γυναίκα τους και τα παιδιά τους κατά τι μεγαλύτερα και χαίρονταν διπλά. Δηλαδή ξεχνούσαν ό,τι τους είχε πικράνει στο «κουρμπέτι», την ερημιά του κόσμου, και νιώθαν και πάλι νοικοκύρηδες.

Τον βίο και την πολιτεία λοιπόν αυτών των ανθρώπων θέλουμε να διηγηθούμε σε τούτο, τον πρώτο τόμο της «Γεφυρογραφίας» μας. Το πώς, σιγά-σιγά όσο και επώδυνα, έγινε η ιστορία τους παραμύθι. Τους αποκαλέσαμε “ύστερους”, γιατί τους τελευταίους μόνο γνωρίσαμε, τους ορατούς κρίκους μιας αλυσίδας που η αρχή της αγνοείται. Ωστόσο, από ένστικτο και αρκετές ενδείξεις -δεν λείπουν και οι αποδείξεις- πιστεύουμε πως η τέχνη στα συγκεκριμένα μέρη εξασκούταν για αιώνες -εξ ου και το βυζαντινό Μαΐστορες! Πολλά βέβαια τα ερωτηματικά, ευτυχώς αρκετές και οι απαντήσεις…
Β. Καταγραφή –20 οδοιπορικά: Τόμοι ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV, Τα «Ηπειρώτικα» Πετρογέφυρα!
Ύστερα, τα ίδια τα γεφύρια, τα μέσα για απέναντι. Αμέτρητα περάσματα ηδονής, όπου η αίσθηση διαφοροποιείται. Και δεν πλήττεις. Γιατί αλίμονο αν αρκεστείς στις εικόνες και τα κλικ της φωτογραφικής. Πρέπει να αφουγκραστείς τη σοφία της κάθε πέτρας ξεχωριστά – συσσωρευμένη σε πολιορκεί από παντού. Μύθος η σκληράδα της! Αφέθηκε να σμιλευτεί από χέρια πανάξια, να διαμορφωθεί κατάλληλα για να ταιριάξει σε γύρισμα, μέχρι που, στο αποκορύφωμα, να κλειδώσει. Συνιστούν θαύμα τα πετρογέφυρα, είσοδο στο άγνωστο με εξασφαλισμένη την επιστροφή. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει μέτρο, ελευθερία επιλογής; Που τελικά, πειστικά, ξαναγράφει την ιστορία ως παραμύθι.

Έτσι λοιπόν, λέει, και γι’ αυτό, χτίστηκαν τα πρώτα γεφύρια! Μα εδωπάνω, στην Ήπειρο, φαίνεται πως ο σατανάς το παράκανε. Αμέτρητοι οι λάκκοι, τα ρέματα που σκάρωσε, να γίνονται ύπουλα ποτάμια, να τρέχουν για τη θάλασσα με βουή και απειλώντας. Φόβος, τρόμος και θάνατος παντού..! Ε, τι να σου κάνουν και οι αγγέλοι; Ήρθαν, είδαν, έστησαν 9 γεφύρια, 9 γερά Θεογέφυρα, και τράβηξαν για αλλού. Κι απέμειναν οι άνθρωποι ανήμποροι, με το παράπονο και την αγωνία να τους παραλύει… Αλλά κάποια στιγμή -δεν γινόταν αλλιώς-, κάποιοι τους, οι πιο θαρραλέοι, το γύρισαν σε πείσμα και προσπάθησαν να μιμηθούνε τους αγγέλους. Μα δεν ήταν καθόλου εύκολο και αρκετοί γκρεμοτσακίστηκαν. Δυο, τρεις που τα κατάφεραν, παραλίγο να βρουν και τον μπελά τους -απίστευτο! Τους κατηγόρησαν για μάγους –πού ακούστηκε να στέκουν στον αέρα οι πέτρες! Τούτα είναι έργα τού σατανά, τους πέταξαν κατάμουτρα, και τα ’πανε …διαβολογέφυρα!
Η ιστορία πάει μακριά, κι αποφάσισα να σας τη διηγηθώ. Μα για να μην πέσω κι εγώ στο ίδιο λάθος, τα θεωρήσω όλα διαβολογέφυρα, το έψαξα χρόνια πολλά. Ήδη με όσα έως τώρα διαβάσατε (α΄ τόμος), θα πειστήκατε πως οι πετροφαγάδες μαστόροι μας κάθε άλλο παρά «διαολεμένοι» ήταν –των διαολεμένων το βιός μεγαλώνει πολύ και γρήγορα. Γι’ αυτό άλλωστε στην τριλογία μας προτάξαμε τους δημιουργούς· γνωρίζοντας αυτούς, η προσέγγιση των έργων τους καθίσταται πιο εύκολη. Και κυρίως πιο αντικειμενική.

Το γεφύρι στη λογοτεχνία – Παράρτημα στον Τόμο IV
Για παραγγελία των βιβλίων μπορείτε να απευθυνθείτε στις Εκδόσεις «Ελίκρανον», Πατούσα 2, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα (τηλ. 210 3303035)
Πέζα και ποιήματα των Κώστα Κρυστάλλη, Χρυσάνθης Ζιτσαία, Γιάννη Δάλλα, Μαρίας Στούπη, Κίτσου Μακρή.
Αρμοί της πέτρας – Παράρτημα στον Τόμο IV
Έγγραφα, κείμενα, μαρτυρίες από παλιούς μαστόρους και τεχνίτες.
Γ. Ο κόσμος των πετρογέφυρων –όψεις και τομές: Τόμος V, Του γιοφυριού της Άρτας …τραγουδώντας τον θρύλο
Χιλιάδες τα παραμύθια των γεφυριών -το κτίσμα, λέει, με τους περισσότερους θρύλους! Ξεχωρίζει, μακρά του δεύτερου, ένα: εκείνο όπου πετρώνει η γυναίκα του ίδιου του πρωτομάστορα. Το άλλο του μισό δηλαδή, ακριβό τίμημα κάθε πρωτοπόρου δημιουργού! Αλήθεια, πόσες στον χωροχρόνο οι παραλλαγές τούτου του μύθου; Τόσες και οι εκπλήξεις, που καταλαγιάζουν σε βαθύ συναίσθημα, συνώνυμο της ανθρώπινης περιπέτειας.

Όλα τούτα, προσφέρθηκαν απλόχερα εκεί πάνω, σε έναν χώρο που σήμερα τεμαχίστηκε επώδυνα· διαμοιράστηκε σε δυο κράτη και μπήκαν σύνορα. Δεν πειράζει όμως· όσο υπάρχουν γεφύρια, τα κάστρα θα καταρρέουν. Η κυρά του τραγουδιού θα συνεχίσει να μερεύει τους καιρούς. Άλλωστε για χάρη της περπάτησα τους χωρισμένους χάρτες, με πέντε βέργες σκαλωσιά να δέσω τους αρμούς. Προς το παρόν δεν χρειάζονται περισσότερα.
«Υστερόγραφο»: Δύο Οδοιπορικά (βιβλίο και DVD)
-Α΄ Οδοιπορικό (Ελλαδικός κύκλος)
Δυτική & Ανατολική Θράκη – Μακεδονία – Ήπειρος – Θεσσαλία – Στερεά (Ρούμελη) – Εύβοια & Σποράδες – Πελοπόννησος (Μοριάς) – Επτάνησα – Κρήτη -Δωδεκάνησα – Κύπρος – Μικρά Ασία / Καππαδοκία – Πόντος
-Β΄ Οδοιπορικό (Βαλκανικός κύκλος)
Κοσσοβάρικες & Αλβανικές – Σερβοκροατικές -Ρουμανικές & Μολδαβίας – Ουγγρικές (στη Ρουμανία) – Βουλγαρικές (στη Βουλγαρία, Ελλάδα, Β. Μακεδονία) – Πομακικές (στην Ελλάδα) – Βλάχικες (στην Ελλάδα & Σερβία) – Γκαγκαβούζικες (στην Ελλάδα)
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Μαντάς γεννήθηκε στην Κρέστενα Ηλείας το 1950. Τελείωσε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Πάντειο και εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1982, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της. Το 1990 δημιούργησε το «Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων» (ΑΓΗ) και το 2001, μαζί με άλλους συνεργάτες, ίδρυσε το «Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών» (ΚΕΜΕΠΕΓ) στο οποίο είναι πρόεδρος.
Στόχος του Κέντρου είναι μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την περιοδική έκδοση «Περί Πετρογέφυρων», να καταγραφούν και μελετηθούν όλα τα γεφύρια της Ελλάδας, να συγκριθούν μ’ εκείνα των γειτονικών χωρών και να ευαισθητοποιηθούν κοινό και αρμόδιοι φορείς για την διάσωσή τους.
Σπύρος Ι. Μαντάς «ΓΕΦΥΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ & των όμορων περιοχών», Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου – Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων
«Μαστόροι – Γεφύρια – Του γιοφυριού της Άρτας»: Μια ηπειρώτικη τριλογία, που θα ολοκληρωθεί με την έκδοση 5 τόμων κι ενός τεύχους ως «Υστερόγραφο».
Αναλυτικά τα περιεχόμενα των βιβλίων και του DVD:
https://pindusbridges.blogspot.com/
Διάθεση:
Σπύρος Μαντάς, τηλ. 6938121276
http://arhiogefirionipirotikon.blogspot.com/
Βιβλιοπωλείο – Εκδόσεις «Ελίκρανον», Πατούσα 2, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα, τηλ. 210 3303035