11 προβοκατόρικα αποφθέγματα του Γκίλμπερτ Κηθ Τσέστερτον

Του Τζόσεφ Χάρτροπ

Έκλεισαν στις 14 Ιουνίου 2017, 61 χρόνια από τον θάνατο του ασύγκριτου μυθιστορηματογράφου, δημοσιογράφου, θεολόγου και συγγραφέα κοινωνικής κριτικής Γκίλμπερτ Κηθ Τσέστερτον. Ο Εγγλέζος Καθολικός αγαπήθηκε και έχει μείνει στην μνήμη του κόσμου ως απολογητής και αφηγητής, που εξήγησε και βίωσε το δράμα της Χριστιανικής Πίστης για εκατομμύρια πιστών.

Οι πνευματώδεις, συγκινητικές και αινιγματικές διηγήσεις του, όπως “Ο άνθρωπος που τον έλεγαν Πέμπτη” του χάρισαν λογοτεχνική αναγνώριση. Στην “Ορθοδοξία” (σ.μ με την οποία ο Τσέστερτον εννοεί τον Καθολικισμό), απέδειξε το ταλέντο στην απολογητική, την φιλοσοφία και την φαντασία, καθώς μοιραζόταν με τον κόσμο το πως κατέληξε στο να πιστεύει στον Χριστιανισμό.

Τα γραπτά του Τσέστερτον θα ενέπνεαν τον άθεο Κ.Σ. Λιούίς (σ.μ τον συγγραφέα των “Χρονικών της Νάρνια”) να ασπαστεί και αυτός τον Χριστιανισμό και ο Τσέστερτον συνεχίζει να κάνει πολλούς να τον ανακαλύπτουν και να γοητεύονται από αυτόν, και πιο ειδικά μέσω των αστυνομικών ιστοριών του Φάδερ Μπράουν που έχουν μεταφερθεί πάρα πολλές φορές στην μικρή οθόνη. Ο Μπέρναρντ Σω έγραψε για αυτόν τον πολυγραφότατο υπερασπιστή της Πίστης ότι “Ο Κόσμος δεν είναι αρκετά ευγνώμων που έχει τον Τσέστερτον.

Ο ΤΣΕΣΤΕΡΤΟΝ (ΔΕΞΙΑ) ΜΕ ΤΟΝ “ΦΙΛΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ” ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΣΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΙΛΑΙΡ ΜΠΕΛΟΚ

Ακολουθούν 11 αποφθέγματα που πιάνουν την προβοκατόρικη ιδιοφυΐα του.

1. “Πάντα ένοιωθα την ζωή, πρώτα ως μια ιστορία. Και αν υπάρχει μια ιστορία, υπάρχει και ένας αφηγητής” (Ορθοδοξία).

2. Ολόκληρος ο μοντέρνος κόσμος έχει διαιρεθεί σε Συντηρητικούς και Προοδευτικούς. Η δουλειά των Προοδευτικών είναι να συνεχίζουν να κάνουν λάθη. Η δουλειά των Συντηρητικών είναι να αποτρέπουν να διορθωθούν τα λάθη” (Illustrated London News, 1924). 

3. “Το Χριστιανικό ιδεώδες δεν δοκιμάσθηκε και βρέθηκε ότι το ήθελε ο κόσμος. Βρέθηκε δύσκολο και αφέθηκε χωρίς να δοκιμαστεί” (“Τι πάει λάθος με τον Κόσμο, 1910). 

4. Ο τρελός δεν είναι ο άνθρωπος που έχει χάσει την λογική του. Ο τρελός είναι ο άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα εκτός από την λογική του (Ορθοδοξία). 

5. “Η Βίβλος μας λέει να αγαπάμε τους γείτονες μας και επίσης να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Πιθανόν γιατί γενικά είναι οι ίδιοι άνθρωποι” (ILN, 1910). 

6. “Η Χριστιανοσύνη είχε μια σειρά από επαναστάσεις και σε κάθε μία από αυτές ο Χριστιανισμός πέθανε. Ο Χριστιανισμός πέθανε πολλές φορές και αναστήθηκε ξανά. Για αυτό είχε ένα Θεό που ήξερε τον δρόμο για να βγει από τον τάφο” (Ο Αϊδιος Άνθρωπος). 

7. «Ο Χριστιανισμός ξεπέρασε την δυσκολία του να συνδυάζει οργισμένα αντίθετα  με το να τα διατηρήσει και τα δύο και να τα διατηρήσει και τα δύο οργισμένα. Δύσκολα μπορεί κάποιος να εκτιμά λίγο τον εαυτό του. Δύσκολα σκέφτεται κανείς τόσο πολύ για την ψυχή του» (Ορθοδοξία). 

8. «Η ελευθερία παρήγαγε τον σκεπτικισμό και ο σκεπτικισμός έχει καταστρέψει την ελευθερία. Οι εραστές της ελευθερία σκέφθηκαν ότι την άφηναν δίχως όρια ,ενώ το μόνο που έκαναν ήταν να μην της δώσουν ορισμό. Πίστευαν ότι την άφηναν δίχως να την ορίσουν, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να την αφήσουν ανυπεράσπιστη» (Η Ευγονική και άλλα κακά) 

9. “Παράδοση σημαίνει να δίνεις ψήφους στην πιο άγνωστη από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους προγόνους μας. Είναι η δημοκρατία των νεκρών. Η Παράδοση αρνείται να υποταχθεί στην αλαζονική ολιγαρχία που απλώς συμβαίνει να περιφέρεται εδώ γύρω (Ορθοδοξία). 

10. «Η μέτρια δύναμη δεικνύεται στην βία, η ανώτερη δύναμη δεικνύεται στην ελαφρότητα» (Ο άνθρωπος που τον έλεγαν Πέμπτη). 

11. Η μελαγχολία θα έπρεπε να είναι ένα αθώο ιντερλούδιο , μια  τρυφερή και φευγάτη κατάσταση του μυαλού. Το εγκώμιο θα πρέπει να είναι ο μόνιμος σφυγμός της ψυχής. Ο πεσιμισμός είναι στην καλύτερη περίπτωση συναισθηματική ημιαργία. Η χαρά το φασαριόζικο επάγγελμα με το οποίο ζουν όλα τα πλάσματα. (Ορθοδοξία).

Του Τζόσεφ Χάρτροπ

Πηγή: christiantoday.com

avalonofthearts.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *