Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής, αλλά και τα τραγούδια που έγραφε για το ρεπερτόριο του σπιτιού, αφού όπως εξηγεί δεν υπήρχε ραδιόφωνο και τη διασκέδαση την αναλάμβαναν οι ίδιοι. Αναφέρεται επίσης στη μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Η Μάχη της Σούτιεσκα», των οποίων έγραψε τη μουσική, αλλά στη γνωριμία του με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και τη ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ.
Αποκαλύπτει παρασκήνια από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, μιλά για την Ελλάδα, την οποία αποκαλεί «χώρα των μεγάλων εκπλήξεων», για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, τη μουσική του σήμερα, ενώ εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού. Για το ελληνικό τραγούδι μιλάει επίσης στην εκπομπή ο συνθέτης και συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ με αφορμή την κυκλοφορία του 2ου τόμου του βιβλίου του «Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού, 1960-1970».
Προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφικό υλικό από την πολιτική και καλλιτεχνική του δράση, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μαζί με την ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ το τραγούδι «Ζούσα μια χάρτινη ζωή», σε μουσική δική του και στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ερμηνεύουν επίσης τραγούδια του ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΔΗΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ από τα έργα «Τα Λυρικά», «Επιτάφιος», «Ένας Όμηρος», «Όμορφη πόλη» και «Μαγική πόλη».
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ αναφέρεται στην ταινία «Ζ» του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, της οποίας έγραψε τη μουσική, στα χρόνια που έζησε στο Παρίσι και διηγείται ιστορίες από την πολιτική δράση. Δηλώνει επίσης εργασιομανής: «Μου αρέσει να εργάζομαι. Δημιουργώ συνέχεια. Αν έχω κάτι που μπορώ να περηφανευτώ είναι ότι κατάφερα, παρότι ξεκίνησα από το μηδέν, να κάνω ένα πράγμα στη ζωή μου, να δουλεύω σύμφωνα με τις δικές μου εσωτερικές ανάγκες», τονίζει. Π
αράλληλα, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της γνωριμίας του με όλους τους στενούς του συνεργάτες, που βρίσκονται στο πλατό της εκπομπής για να τον τιμήσουν. Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μιλά για τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, για τον ΠΕΤΡΟ ΠΑΝΔΗ, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ, τη ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΟΚΚΟΤΑ, τον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, την ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ, τον ΘΑΝΑΣΗ ΜΩΡΑΪΤΗ, τον ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ, τον ΛΑΚΗ ΚΑΡΝΕΖΗ και τον ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ. Κι αυτοί με τη σειρά τους ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο.
Τραγουδούν ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΚΟΤΑΣ, η ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΔΗΣ, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. Ακούγονται τραγούδια από τα μουσικά έργα «Διόνυσος», «Ένας Όμηρος», «Φαίδρα», «Κάνε Υπομονή», «Μπαλάντες» του Μ. Αναγνωστάκη, «Χρυσοπράσινο φύλλο», «Τραγούδια του Αγώνα» του Μ. Ελευθερίου, «Θαλασσινά Φεγγάρια» του Ν. Γκάτσου. Η εκπομπή κλείνει με τον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ στο πιάνο και την μεγάλη παρέα που έχει μαζευτεί στο πλατό να τραγουδά «Ένα το χελιδόνι», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.