Η ετρουσκική Πόρτα Μάρζια στην Περούτζια

του Νικολάου Π. Παππά. Πολιτικού Επιστήμονος

Χτισμένη μεταξύ του τέλους του 4ου και των αρχών του 3ου π.Χ. αιώνα, η Πόρτα Μάρζια αποτελούσε τη σημαντικότερη νότια πρόσβαση στην ετρουσκική πόλη Περούσνα (σημερινή Περούτζια).

Μέχρι σήμερα το σημαντικό αυτό μνημείο διατηρεί την τεράστια αψίδα του από τραβερτίνη (ορυκτό). Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το μνημείο αυτό έγινε μέρος της Ρόκκα Παολίνα, ενός φρουρίου που έχτισε ο Πάπας Παύλος Γ’ το 1540-1543 μετά τα τραγικά γεγονότα του Πολέμου του Άλατος.

Τα σχέδια του φρουρίου αλλά και την κατασκευή ανέλαβε ο Αντόνιο ντα Σανγκάλλο ο Νεότερος, ο οποίος έσωσε αυτό το υπέροχο μνημείο από την καταστροφή. Αφού το αποσυναρμολόγησε πέτρα-πέτρα και το ξαναέφτιαξε τέσσερα μέτρα πιο πέρα, η αψίδα αυτή έγινε το σύμβολο της ποντιφικής εξουσίας επί της πόλης.

Κοιτώντας τη διακόσμηση πιθανολογείται ότι η πόρτα σχεδιάστηκε από τους Ετρούσκους για λόγους θρησκευτικούς και εορταστικούς. Πάνω από την αψίδα εμφανίζονται πέντε φιγούρες σκαλισμένες σε τόφο (πορώδη βράχο) οι οποίες θυμίζουν ελληνιστικά μοντέλα. Στο κέντρο φαίνεται να αναγνωρίζεται μια προτομή του Τίνια (ο Δίας των Ετρούσκων) ενώ στα πλάγια του Τίνια, οι δύο φιγούρες είναι ταυτισμένες με τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ενώ στις άκρες είναι τα άλογά τους.

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση συνδέει αυτά τα στοιχεία με τον μύθο της ίδρυσης της πόλης. Έτσι, αντί για τους Διόσκουρους, θα μπορούσαν δίπλα στον Τίνια να είναι οι Ετρούσκοι αδελφοί Αλουέστε και Όκνο: ο πρώτος ήταν ο ιδρυτής της Περούσνα και ο δεύτερος της Φέλσινα (σημερινή Μπολόνια) και της Μάνθβα (Μάντοβα).

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *