“Η Αυλή των Χρωμάτων” με την Αθηνά Καμπάκογλου γιορτάζουν και τιμούν τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Γιορτάζουμε μέσα από τα τραγούδια και τα μουσικά όργανα των Αγωνιστών του ΄21!
“Τα τραγούδια… ήσαν ύμνοι, εφημερίδες στρατιωτικές” αφηγήθηκε ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, διότι το τραγούδι του ’21, είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία, τους αγώνες, τα κατορθώματα και τις μεγάλες νίκες των Επαναστατών.
Λιτά, δωρικά, συγκινητικά δημιουργήματα, αγγράματων ανθρώπων, που διψούσαν για ελευθερία και ξεπερνούσαν καθημερινά τα ανθρώπινα όρια, γράφοντας ιστορία.
Ας σημειώσουμε ότι με το καριοφίλι ( μάχη ) και τον ταμπουρά ( τραγούδι τόνωσης ηθικού ) κερδήθηκε αυτός ο τιτάνιος αγώνας, που έφερε τις διπλωματικές λύσεις και την ανεξαρτησία
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος- Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας τῆς Ἱστορίας (Ὁθωμανικῆς Περιόδου), του Παντείου Πανεπιστημίου, διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής – Μουσικός και Δικηγόρος στόν Ἅρειο Πάγο, έφερε στην αυλή μας τον γνήσιο ταμπουρά του Σουλιώτη Φώτου Τζαβέλλα (έτους1785 περίπου ), το γνήσιο λαούτο του Στρατηγού Δημήτριου Πλαπούτα (έτους1855 περίπου) και αντίγραφο του Ταμπουρά του Στρατηγού Μακρυγιάννη, μιλώντας μας για τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή του αγώνα.
Ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας- Πρόεδρος του Ὁμίλου Ἀπογόνων Ἀγωνιστῶν 1821 καί ἱστορικῶν γενῶν τῆς Ἑλλάδος μας διηγείται σπουδαίες ιστορίες των προγόνων του, αλλά και για την αξιόλογη δράση του Ομίλου από το 1938 που ιδρύθηκε.
Η Ρενάτα Δαλιανούδη – Επίκουρη Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, στο Τμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας/ Τομέας Λαογραφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Παν/μιο, στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό”, τεκμηριώνει επιστημονικά τα υπέροχα κλέφτικα τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνει αυτό το επετειακό αφιέρωμα.
Επίσης στην εκπομπή μιλούν ο Λάμπρος και ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονοι του ξακουστού Σουλιώτη Φώτου Τζαβέλλα και η Ιστορικός Νικολέτα Ζυγούρη για το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με επίκεντρο τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη (1835), ο οποίος είναι κατασκευαστικό επίτευγμα του περίφημου οργανοποΐου Λεωνίδα Γαΐλα.
Τραγουδούν: Παναγιώτης Λάλεζας, Ανδριάνα Μόκα.
Παίζουν οι μουσικοί:
Στέλιος Κατσιάνης: Λαούτο /Ταμπουρά
Ανδρέας Νιάρχος: Φλογέρα / Κρουστά
Κώστας Κοπανιτσάνος: Κλαρίνο/ Ζουρνά / Φλογέρα
Στρατής Ψαραδέλλης: Λύρα