Όταν οι Άγγλοι τύραννοι της Επτανήσου διαπίστωσαν την έναρξη του Ενωτικού Αγώνα των Επτανήσιων (γύρω στα 1830), άρχισαν, για τρομοκρατία του Λαού, να τυπώνουν και να μοιράζουν τις καταδικαστικές αποφάσεις. Των δικαστηρίων που συγκροτούσανε από ντόπιους και δικάζανε σε βαρειές ποινές τους Επαναστάτες, τους οποίους μάλιστα με σιδερένιες αλυσίδες στα πόδια να εργάζονται αναγκαστικά με το βούρδουλα στα δημόσια έργα μέχρις εκτίσεως της πολύχρονης ή λιγόχρονης φυλακίσεως, που άδικα τους επιβάλλανε κατ’ εντολή τους οι δικαστές όργανά τους.
Χωρίς κι οι «Προστάτες» μας οι Εγγλέζοι να φαίνονται, ούτε να βάζουνε τα πραγματικά αίτια, της δίκαιης των προγόνων μας επιθυμίας να ενωθούνε τα Ελληνικά μας Επτάνησα με την Μάνα Πατρίδα. Αλλά βάζανε κατ’ εντολή τους οι προδότες δικαστάδες ως αίτια ανύπαρκτα τέτοια του συντάγματος του Μέτελα ή ποινικών παραβάσεων.
Τυπώνοντας μάλιστα πρώτα σε ξυλόγλυπτο τον Βρετανικό θυρεό κι από κάτω μέσα σε κύκλο του κάθε νησιού το ιδιαίτερο έμβλημα, το καράβι της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς τον βοσκό και λοιπών νήσων, ύστερα το κείμενο της βαρειάς κι απάνθρωπης καταδίκης κι από κάτω τα ονόματα των δικαστάδων και ημερομηνίες δημοσιεύσεων σε δυο γλώσσες, στην Ελληνική και στη γλώσσα τους. Και την κάθε καταδίκη την μοίραζαν σε χιλιάδες κομμάτια σ’ όλα τα νησιά χωρίς ούτε καν να εξαιρούνε και τις γυναίκες!…
Και για τους δύσπιστους… αρκετά τέτοια βρωμερά έντυπα έχουμε στο «Αρχείο» μας. Και ιδού μια καταδίκη γυναίκας με ανύπαρκτα τα αίτια της καταδίκης της! Έχει από πάνω τον Βρετανικό θυρεό, μ’ αποκάτω τον θρυλικό Οδυσσέα κι από κάτω στις δυο γλώσσες το κείμενον της καταδικαστικής αποφάσεως της ηρωΐδας Θιακιάς Κωνσταντινιάς Βρεττού Πορφυράτου, της οποίας ακούσαμε ν’ αναφέρεται από παλιούς Θιακούς με καμάρι και μ’ εθνική περηφάνεια το ηρωικό όνομα για την άτρομη δράση της στον Επτανησίων τον αγώνα κατά της Αγγλικής «Προστασίας» ή καλλίτερα τυραννίας.
Μάλιστα οι τύραννοι στο τέλος και βεβαιώνουν πως θα προσφύγουν στην Εκλαμπρότατην Βουλήν για τη συχώρεση της σκληρής, αντιγράφοντας πιστά το κείμενο, όπως θα το διαβάσετε παρακάτω:
Ιθάκη
27 Νοεμβρίου, 9 Δεκεμβρίου 1837
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΝ ΚΡΙΤΗΡΙΟΝ
επίτηδες επιφορτισθέν και συγκείμενον από τους ευγενείς Κυρίους Δ.ρα Χ. Ρίκην Πρόεδρον, Δ.ρα Ι. Καρβίκην και Δ.ρα Σπυρίδωνα Κλάδην δικαστάς.
Επί της πράξεως κατηγορίας 13)25 Σεπτεμβρίου 1837, παρρησιασθείσης από τον Εισαγγελέα
ΚΑΤΑ
της γυναικός Κωνσταντινιάς Βρετού Πορφυράτου ποτέ Παναγή από το χωρίαν Εξωή της νήσου ταύτης,
ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙΣΗΣ
περί ψευδομαρτυρίας μεθ’ όρκου εις ποινικήν δίκην
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
Ευρόν προς ικανοποίησίν του αποδεδειγμένην την Εισαγγελίαν
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ
Την ρηθείσαν γυναίκα Κωνσταντινιά Βρετού Πορφυράτου ποτέ Παναγιώτου εις την ποινήν ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ Πειθαρχικού οίκου εις Ζάκυνθον, δυνάμει του 288 άρθρου του Ποινικού Κώδικος, υπέρ της ιδίας, σκεφθέν την φυλάκισιν την οποίαν η ειρημένη γυνή υπέφερεν και ευρόν το Συνέδριον (εννοεί το δικαστήριο) εφαρμοστέον εις την περί ής ο λόγος υπόθεσιν, το άρθρον 119 του ιδίου Ποινικού Κώδικος επιφυλάττεται να προσφύγη εις την Εκλαμπρότατην Βουλήν για την συγχώρησιν της καταγνωσθείσης ποινής, αναβάλλον εν τοσούτω την εκτέλεσιν της εκδοθείσης αποφάσεως…
Με άλλα λόγια, η απόφαση και καταλήγει, πως αν η Πορφυράτου σταματήσει την Ενωτική δράση της και αν προδώσει τ’ αδέλφια της, το Δικαστήριον θα προτείνει εις την Βουλήν να της συγχωρεθεί η τριετής φυλάκιση, κάνοντας έτσι και τους πονόψυχους!…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΝΑΣ
Εφημερίδα «ΙΘΑΚΟΣ» Αριθ. φύλλου 54, 1.2.1982