Ταινία εποχής που διαδραματίζεται την περίοδο της Γενοκτονίας των Ποντίων και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2019, ετοιμάζει ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Παντελής Καλατζής, μόλις τρία χρόνια μετά τις Μαριονέτες του. Βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες όσων επέζησαν η ταινία Πόντος θα αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου!
«Είναι χρέος όλων μας να μην ξεχάσουμε. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα για την ταινία και αυτός είναι ο βασικός λόγος για να την γυρίσουμε» δήλωσε σήμερα στο pontos-news.gr και ενώ ήδη βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των τοποθεσιών που θα γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας Πόντος.
Όπως μας είπε τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα γίνουν σε περιοχές της Μακεδονίας αλλά και σε στούντιο του εξωτερικού. Θα πρωταγωνιστήσουν σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τεράστιος θα είναι ο αριθμός των κομπάρσων που θα πάρουν μέρος.
Το σενάριο της ταινίας, που υπογράφει ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, μας οδηγεί μέσα από τα μάτια της Άννας και του Μίλτου να παρακολουθήσουμε τη φρίκη που έζησε ο ελληνισμός στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, μέχρι την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο Πόντος, καταγράφει με πιστότητα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, την καθημερινότητα αλλά και τις πολεμικές συγκρούσεις των ανθρώπων της περιόδου και ταυτόχρονα πλέκει το μύθο του μεγάλου έρωτα μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, ενός έρωτα που για να δικαιωθεί, πρέπει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς ιστορικές συνθήκες.
Επιστημονικός σύμβουλος στην ταινία είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει ο Βαγγέλης Κατριτζιδάκης, βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μίλτος Ντζούνης, στην οργάνωση παραγωγής βρίσκεται ο Γιάννης Καραντάνης, τη διεύθυνση παραγωγής έχει ο Γιώργος Ψαραδέλης, production designer είναι ο Δημήτρης Ζιάκας, ενδυματολόγος είναι η Κατερίνα Ζουράρη, την παραγωγή έχει η CSP SHOWTIME PRODUCTIONS ενώ τη διανομή θα κάνει η VILLAGE.
Σύνοψη
Μετά από την αιφνιδιαστική επίθεση στο χωριό της Άννας και την εξόντωση των κατοίκων, η Άννα καταφέρνει να αποδράσει και καταλήγει τραυματισμένη σε κοντινό δάσος. Εκεί διασώζεται από τον Μίλτο, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί την τραυματισμένη γυναίκα στον ορεινό καταυλισμό που ζει. Στην ηρεμία του καταυλισμού αυτού κι ενώ η Άννα αναρρώνει από τα σωματικά και ψυχικά της τραύματα, μια ερωτική σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτή και τον Μίλτο. Σύντομα θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με την ιστορία καθώς η συστηματοποίηση της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, όπως επιβάλλεται από την πολιτική εξουσία των Τούρκων, θα φέρει τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τσετών απέναντί τους. Οι προετοιμασμένοι κάτοικοι αυτή τη φορά θα αντιδράσουν και θα διώξουν τους εισβολείς αλλά ο καταυλισμός θα διαλυθεί. Οι πορείες των δύο νέων θα χωρίσουν –ο Μίλτος μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του χωριού θα ενσωματωθεί στις αντάρτικες ομάδες, η Άννα μαζί με τη μητέρα του Μίλτου, τη Μαρία, θα κατέβουν για ασφάλεια σε ένα αστικό κέντρο της εποχής, την Τραπεζούντα. Ο καθένας μόνος και την ίδια στιγμή ταυτόχρονα, η Άννα κι ο Μίλτος θα βιώσουν τους μηχανισμούς εξόντωσης που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των κατοίκων του Πόντου – τάγματα εργασίας, λευκές πορείες θανάτου, διώξεις, απαγχονισμούς. Κι ενώ η επιβίωση τους θα γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη και ο θάνατος θα τους κυκλώνει από παντού, η επιθυμία να βρεθούν και πάλι μαζί θα είναι αυτό που θα κρατήσει την ελπίδα τους ζωντανή.