Γιατί δεν μπορούν (με απλά λόγια) να αποκρυπτογραφηθούν η ετρουσκική γλώσσα και η Γραμμική Α

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις αγνώστων αρχαίων γραφών και με βάσει αυτές είναι δυνατό να αποκρυπτογραφηθούν ή όχι.

Στην πρώτη περίπτωση, η γλώσσα είναι μεν γνωστή (ή έστω μερικώς γνωστή) αλλά η γραφή άγνωστη. Σε αυτή την κατηγορία άνηκε και η αρχαία περσική γραφή, η οποία αποκρυπτογραφήθηκε το 1802. Η σφηνοειδής γραφή ήταν μέχρι τότε παντελώς άγνωστη και έγινε γνωστή με τη βοήθεια ασβεστικών κειμένων (η ιερή γλώσσα του Ζωροαστρισμού).

Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε γραφές οι οποίες είναι γνωστές αλλά η γλώσσα άγνωστη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ετρουσκική (βλ. εικόνα). Προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί κάποια δίγλωσσα κείμενα (ετρουσκική και ρωμαϊκή ή ελληνική γλώσσα) ώστε να μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη γλώσσα, ούτε κάποια άλλη συγγενής γλώσσα για να καταλάβουμε το νόημα των λέξεων. Έχουμε καταλάβει κάποιες μεμονωμένες λέξεις που βρίσκονται κυρίως σε ταφικά μνημεία. Μπορεί οι Τυρρηνοί να δανείστηκαν το ελληνικό αλφάβητο αλλά ο τρόπος χρήσης του είναι πολύ διαφορετικός ώστε να μας βοηθήσει αυτό.

Υπάρχει η άποψη ότι μπορεί η Στήλη των Καμινίων να βοηθήσει τους αρχαιολόγους, όμως ακόμη δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Τέλος, στην τρίτη περίπτωση μπορεί μια γραφή αλλά και η γλώσσα να είναι άγνωστες. Αυτή είναι η πιο δύσκολη περίπτωση για να αποκρυπτογραφήσουμε τη γραφή. Σε αυτή ανήκει και η μινωική γραφή (Γραμμική Α) η οποία επίσης δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, αφού τα ευρήματα είναι πολύ λίγα και ανεπαρκή για ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *