ΒΙΝΤΕΟ – Φωτεινά Μονοπάτια: «Καλάβρυτα, η γη των αγίων και των ηρώων»

Η πόλη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κύναιθας. Το όνομά της, το απέκτησε την εποχή της Φραγκοκρατίας κατά τον 13ο αιώνα.

Τη γραφική πόλη των Καλαβρύτων, την περιβάλλουν οι φυσικές ομορφιές αλλά και η Ιστορία.
Ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο, αποτελεί η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, που είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου σπηλαίου στις βόρειες παραφυάδες της οροσειράς του Χελμού.

Θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Θεόδωρο και Συμεών.

Τρεις λόγοι έκαναν το Μέγα Σπήλαιο, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του ελληνικού χώρου: το τοπίο, η εφέστια εικόνα της Παναγίας, από μαστίχα και κερί, και το αδούλωτο φρόνημα των μοναχών.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα βρίσκεται το ιστορικό . Σ’ αυτό το μοναστήρι, στις 18 Μαρτίου του 1821, υψώθηκε το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους Καλαβρυτινούς επαναστάτες.

Η χιλιόχρονη Μονή της Αγίας Λαύρας, με την πολυκύμαντη ιστορία της, αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Θυμίζει την προσφορά των μοναστηριών στο έθνος και στις αιώνιες και ακατάλυτες αξίες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.
Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Ψωμάς
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Κώστας Τάγκας, Δημήτρης Τριτάρης
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Εκτελεστής παραγωγός: Δ. ΣΠΥΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *