ΒΙΝΤΕΟ – Η μεγάλη συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στον πολιτισμό αναγνωρίζεται στην Ιταλία

Τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού σε Ανατολή και Δύση, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες οι οποίοι συνεχίζουν το μοναχικό αυτό αγώνα. Κι ο αγώνας τους αυτός φαίνεται ότι μπορεί στην Ελλάδα να μην συγκινεί τους πολιτικούς ταγούς, αλλά στο εξωτερικό πολλοί διψάνε να τους ακούσουν και να γίνει ένας ουσιαστικός πολιτιστικός διάλογος.

Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ιταλία για τα τελευταία έργα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Πολιτικού Επιστήμονα και Κοινωνιολόγου, με σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του. Με αφορμή το έργο του “Καλαβρία, η βαθειά Ελλάδα” έγινε μεταξύ άλλων παρουσίαση του βιβλίου στο Vibo Valentia (αρχαίο Ιππώνιο), μετά από πρόσκληση του συνδέσμου «Monte Sussidiario di Parghelia».

Στην παρουσίαση συμμετείχε και η πρώην βουλευτής και υφυπουργός στην Ιταλία, Νταλιλά Νέσι (Dalila Nesci), η οποία την επόμενη μέρα της εκδήλωσης έγραψε ένα άρθρο το οποίο πέρασε απαρατήρητο στην Ελλάδα, αλλά έχει την αξία του να το καταθέσουμε (έστω και με καθυστέρηση ενός μηνός).

Αξίζει να το διαβάσουμε και να δούμε τι δύναμη θα μπορούσε να είχε η χώρα μας στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας και να αντιληφθούμε άλλη μια μεγάλη πολιτιστική συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη χώρα.

Ακολουθεί το κείμενο της πρώην βουλευτού (πηγή κειμένου):

Η βουλευτής Dalila Nesci
για την ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
στο Vibo Valentia – αρχαίο Ιππώνιον
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Dalila Nesci

Πρέπει να θεωρούμε την Καλαβρία ως βαθιά Ελλάδα, έχοντας ανάμνηση των χιλιετιών ριζών των εδαφών μας. Θα μπορούσε η ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος, που μας διαμόρφωσε και οι προτάσεις που σκάβουν βαθιά στις πιο αρχαίες εμπειρίες μας, να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε τα ηνία της ευρωπαϊκής ιστορίας;

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πολιτικός και διανοούμενος, που έφτασε στο Vibo Valentia από την Ελλάδα -χάρη στην πρόταση του συνδέσμου «Monte Sussidiario di Parghelia»- είναι πεπεισμένος γι’ αυτό.

Στο CEV Rooms του Palazzo Gagliardi, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Maurizio Bonanno και τη συμβολή του Francescantonio Iannelli, χθες το βράδυ, βυθιστήκαμε σε σκέψεις. Συνειδητοποίηση της σημασίας και της ευθύνης της Ιστορίας που είναι το παρόν και ταυτόχρονα το μέλλον της Καλαβρίας, της Ιταλίας, της Ευρώπης.

Το να είμαστε βαθιά Έλληνες, άντρες και γυναίκες του λόγου (σ.σ. η λέξη “λόγος” γράφτηκε στα ελληνικά) είναι το κλειδί. Εκείνη η προσφορά στην ανθρωπότητα που έδωσε ο Ελληνισμός με την εκδήλωση της σκέψης, του λόγου και του διαλόγου είναι και σήμερα το μόνο αντίδοτο στη βαρβαρότητα και στον πόλεμο.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το πόσο συνέβαλε η ελληνική γλώσσα στον εξανθρωπισμό και τον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας.

Πρέπει να επανεκκινήσουμε από τις πολιτισμικές μας ρίζες για να διαμορφώσουμε τη νέα ανθρωπότητα. Αν η Καλαβρία ήταν το κέντρο του πολιτισμού και «η Ελληνικότητα είναι συνώνυμη με την Ιταλικότητα». Σημαίνει ότι ήμασταν βασικοί πρωταγωνιστές στη σκηνή της ιστορίας.

Αυτό πρέπει να μας οδηγήσει σε έναν προβληματισμό: η υπανάπτυξη ορισμένων περιοχών της Μεσογείου είναι μια επαγόμενη ή περιστασιακή συνθήκη και, επομένως, ενδεχομένως να περιοριστεί σε μια χρονική περίοδο, αν και όχι πολύ σύντομη. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε πίσω την κατάσταση της υποταγής και να πλέξουμε μαζί τα νήματα της μοίρας μας, της πιο αυθεντικής, που μας θέλει υπέρμαχους ενός Νέου Ανθρωπισμού.

Ευχαριστώ Μιχάλη για τη μαρτυρία σου και ευχαριστώ όλους τους διοργανωτές αυτής της σημαντικής πολιτιστικής εκδήλωσης στο Vibo.

Υ.Γ. Cognosco Team: Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διαλέξεις του κ. Χαραλαμπίδη στην Αθήνα. Για γενικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και για την επόμενη διάλεξη ΕΔΩ (5 Δεκεμβρίου). Αξίζει όσοι έχετε τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσετε.

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *