10 συμβουλές που βοηθούν το δυσλεξικό μαθητή στο σπίτι

Αποτελούν κατά τη γνώμη μου τις βασικότερες συμβουλές και τρόπους για να βοηθούν οι γονείς τα παιδιά τους, ειδικά αυτά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία.

της Σοφίας Τσιντσικλόγλου,

1. Ενθάρρυνση και υποστήριξη
Να ενθαρρύνετε το παιδί, να υποστηρίζετε την προσπάθεια του, να δίνετε αξία στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα. Έτσι θα νοιώθει ασφάλεια, θα έχει λιγότερο άγχος και καλύτερη αυτοεκτίμηση.

2. Όχι στις συγκρίσεις
Μην συγκρίνετε τις εργασίες και τους βαθμούς του με των αδερφών του ή των συμμαθητών του. Παρατηρήστε και επισημάνετε κάθε πρόοδο, ακόμα και την πιο μικρή. 

3. Πρόγραμμα
Να έχετε ένα καθημερινό πρόγραμμα όσον αφορά την μελέτη του παιδιού στο σπίτι. Ορίστε μαζί πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος – συνήθως είναι μετά το φαγητό και όχι αργά το απόγευμα- και τηρείτε το. 

4. Οργάνωση διαβάσματος
Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει τις ασκήσεις και το διάβασμα που έχει για την άλλη μέρα. Βοηθά πολύ να κάνετε σχεδιάγραμμα- δείτε περισσότερα εδώ

5. Παροχή εξειδικευμένης βοήθειας
Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες που δεν του επιτρέπουν να προχωρά κανονικά στην ύλη του σχολείου, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό, ώστε να κάνετε παρέμβαση ειδικής αγωγής. Μην αφήνετε τα μαθησιακά κενά να μεγαλώνουν, γιατί τότε η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. 

6. Υπομονή, υπομονή….υπομονή!
Μην θυμώνετε, μην απελπίζεστε, μην λέτε «χαρακτηρισμούς» στο παιδί του τύπου «είσαι χαζός, τεμπέλης¨ και άλλα χειρότερα. Καταλάβετε την δυσκολία του, αποδεχτείτε την και βρείτε τρόπους να το βοηθήσετε. 

7. Μιλήστε με τον δάσκαλο/α
Συζητήστε τις δυσκολίες του παιδιού, τι κάνετε για να το βοηθήσετε και με έμμεσο τρόπο πείτε αν κάτι σας απασχολεί από όσα συμβαίνουν μέσα στην τάξη. π.χ. σε περίπτωση που το παιδί σας είναι απογοητευμένο ή δεν έχει καλή σχέση με τα άλλα παιδιά επειδή το κοροϊδεύουν ή ντρέπεται που διαβάζει αργά κ.λ.π. Φροντίστε να έχετε καλή και τακτική επικοινωνία με το δάσκαλο/δασκάλα του παιδιού σας. 

8. Επιβράβευση
Θέστε στόχους και επιβραβεύστε το παιδί σας! Μην ξεχνάτε ότι η επιβράβευση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την τιμωρία. 

9. Δώστε του αρμοδιότητες
Μην κάνετε ΠΟΤΕ τις ασκήσεις του παιδιού σας, μην του δίνετε τις λύσεις έτοιμες και μην ετοιμάζετε εσείς την τσάντα του. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει αλλάξτε το άμεσα! 

10. Δημιουργική – ευχάριστη ώρα, κάθε μέρα
Φροντίστε καθημερινά να έχει το παιδί σας ελεύθερη ώρα για παιχνίδι, για βόλτα και γενικά να χαλαρώσει και να ασχοληθεί με κάτι ευχάριστο. Είναι κρίμα τα παιδιά να πέφτουν μέσα στη ρουτίνα!

ipaideia.gr

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *