Το όνειρο του Ερντογάν για το νέο αεροδρόμιο μετατρέπεται σε εφιάλτη;

της Άννας Παναγιωτίδου,

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απολαμβάνει να μιλάει για γιγαντιαία οικοδομικά έργα, με στόχο να τρελάνει από ζήλια τις δυτικές δυνάμεις και τους εγχώριους εχθρούς.

Συχνά αναφέρονται ως μεγάλα έργα υποδομής, η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου , το κανάλι της Κωνσταντινούπολης και ο τρίτος διεθνής αερολιμένας, όλα έργα υπογραφής του. Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο στις 29 Οκτωβρίου του 2018, την 95η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ονομάστηκε Αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης – Istanbul Airport (ISL) και στοχεύει να είναι ο μεγαλύτερος κόμβος του κόσμου όταν θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο πότε θα έρθει πραγματικά αυτή η μέρα.  Αρχικά είχε οριστεί για το Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία:  3 Μαρτίου. Περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου, μια άλλη καθυστέρηση άλλαξε πάλι την ημερομηνία μέχρι τον Απρίλιο. Παρά τις προσπάθειες, στο αεροδρόμιο υπήρξαν πολλές ακυρωμένες πτήσεις και μάλιστα προσωρινές αναστολές. Ορισμένες αναφορές λένε ότι οι εργολάβοι έχουν καθυστερήσει κατά πολύ το έργο.

«Χρειαζόμαστε υπόστεγα για φορτίο και εγκαταστάσεις για υπηρεσίες τροφοδοσίας. Η κατασκευή δεν είναι πουθενά κοντά στην ολοκλήρωση. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί. Δεν είναι δυνατή η πλήρης λειτουργία πριν από την ολοκλήρωση αυτών των εγκαταστάσεων» αναφέρει ανώτερος υπάλληλος της Turkish Airlines.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, μηχανικοί, βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων που συμμετέχουν στο έργο επέκριναν το σχέδιο από την αρχή, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν. Δυο είναι οι βασικοί λόγοι της καθυστέρησης: ο κακός σχεδιασμός και η χρηματοοικονομική κατάρρευση, λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όταν το αεροδρόμιο θα είναι πλήρως λειτουργικό, τονίζουν οι ίδιοι.

Οι μηχανικοί αναφέρουν ότι η θέση του αεροδρομίου είναι λανθασμένη για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και υποδομής. Όπως εξηγείται στο επίσημο εισαγωγικό βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου, η περιοχή που επιλέχθηκε για το έργο ήταν προηγουμένως η περιοχή των ανθρακωρυχείων, με άνισες επιφάνειες, υγρότοπους και παράκτιους αμμόλοφους. Χρειάστηκαν 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εδάφους για να γεμίσουν, κάτι που απεικονίζει το βίντεο ως τεχνική κατάκτηση. Οι εικόνες που συλλαμβάνονται από τον ουρανό μπορεί να εντυπωσιάσουν τους απλούς παρατηρητές, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια του χώρου.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τις διαδικασίες ασφαλείας, ειδικά σχετικά με τη μείωση της απόστασης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι μηχανικοί επίσης τόνισαν ότι θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί ένα μετεωρολογικό κέντρο πριν από την κατασκευή του αεροδρομίου, καθώς η περιοχή που επιλέχτηκε είναι ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους και την ομίχλη για περίπου το ένα τρίτο του έτους. Αυτό όχι μόνο είναι επικίνδυνο για πτήσεις που εκφορτώνονται και απογειώνονται, αλλά οι συνθήκες έχουν συμβάλει και στον θάνατο πολλών εργαζομένων, αναφέρουν οι ίδιοι σε δηλώσεις τους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι επιστήμονες κατηγορούν επίσης  το έργο για τις σκληρές  διαταραχές των οικοσυστημάτων . Η περιοχή βρίσκεται επίσης στο δρόμο της μείζονος μετανάστευσης πτηνών , η οποία θέτει σε κίνδυνο τα πουλιά και αυξάνει την πιθανότητα τα πουλιά να εισέλθουν σε μηχανές αεροπλάνων, κινδυνεύοντας την ασφάλεια των πτήσεων. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε στη χειρότερη δυνατή θέση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, λένε.

Το αεροδρόμιο δεν διαθέτει επαρκή δημόσια συγκοινωνία προς την πόλη. Οι εργαζόμενοι και οι λίγοι επιβάτες διαμαρτύρονται για το κόστος πρόσβασης στο αεροδρόμιο.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, η κοινοπραξία IGA θα αποφύγει το έργο  και θα αφήσει όλο το χρέος στην κυβέρνηση, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. Η κοινοπραξία που κέρδισε την προσφορά για την κατασκευή του αεροδρομίου και τα δικαιώματα διαχείρισης για τα επόμενα 25 χρόνια ονομάζεται IGA, μια ομάδα πέντε μεγάλων εταιρειών (Cengiz, Limak, Map / MNG, Kolin Co. και Kalyon).

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για την εκτίμηση του κόστους και των κερδών του σχεδίου του αεροδρομίου. Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες μεταβλητές, το αεροδρόμιο δεν μπορεί να αναμένει κέρδη μέχρι το 2043. Δεδομένου ότι ο μόνος πιστωτής είναι η τουρκική κυβέρνηση, οι δαπάνες θα βαρύνουν το κοινό.

Η κατασκευή του αεροδρομίου έγινε με βήμα ταχύ, αλλά έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα στάδια κατασκευής και επέκτασης. Το αεροδρόμιο θα διαθέτει έξι πίστες και δύο τερματικούς σταθμούς σε μία έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την IGA.

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει τότε τη δυνατότητα να υποδέχεται 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, δηλαδή σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό των επιβατών που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Ατλάντα που σήμερα έχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με 103,9 εκατομμύρια επιβάτες.

Το οικοδόμημα, αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει φουτουριστική εμφάνιση με πολλά γυάλινα ανοίγματα, καμπύλες γραμμές και εξοπλισμό της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Ωστόσο, η σημερινή και προβλεπόμενη ζημιά, όπως λένε, στο οικοσύστημα του νέου Αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης, η κατασκευή του και η θλιβερή χρηματοοικονομική του οργάνωση μετατρέπουν το έργο σε μια μεγάλη αποτυχία – αυτή που θα κοστίσει στο τουρκικό κοινό ακριβά για τις επόμενες δεκαετίες.

panagiotidouanna.wordpress.com

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *