Στην Ελλάδα κάποιοι κλέβουν λείψανα από εκκλησίες

Ο επιστάτης του ναού του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται στον περίβολο του Γηροκομείου Αθηνών, αντίκρισε το πρωί της Τρίτης την πλαϊνή είσοδο της εκκλησίας παραβιασμένη. Διαρρήκτες είχαν μπει στον χώρο όπου φυλάσσονται τα θρησκευτικά κειμήλια και είχαν φύγει με σημαντική λεία. Εκτός από χρυσά ευαγγέλια και πολύτιμα σκεύη, οι δράστες είχαν αφαιρέσει λειψανοθήκες συνολικά 19 μαρτύρων κι επίσης τη λειψανοθήκη με τμήμα του χεριού της Αγίας Αναστασίας, που θεωρείται ότι έχει τεράστια θρησκευτική αλλά και υλική αξία. «Γνώριζαν τι έπρεπε να πάρουν. Παραβίασαν τις προθήκες που βρίσκονταν οι λειψανοθήκες και άφησαν ανέγγιχτα στην Αγία Τράπεζα ασημένια και άλλα πολύτιμα σκεύη», δήλωσε ο εφημέριος της εκκλησίας, πατέρας Θεόδωρος. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τα λείψανα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θα το επιτρέψει ο Θεός».

Η επίκληση στα θεία δεν εισακούεται πάντα σε υποθέσεις κλοπής λειψάνων από εκκλησίες και μοναστήρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κι αυτό, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για στοχευμένες διαρρήξεις, πίσω από τις οποίες βρίσκεται η creepy, αλλά εξαιρετικά κερδοφόρα, δράση οργανωμένων κυκλωμάτων. Τα λείψανα καταλήγουν, μέσα από συγκεκριμένα δίκτυα, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουκρανία. Τα πιο σημαντικά κομμάτια καταλήγουν στα χέρια επιχειρηματιών και πολιτικών στη Ρωσία.

Σε όλες αυτές τις χώρες ανθεί τα τελευταία χρόνια μια κοινωνική και οικονομική τάξη ολιγαρχών και ανθυπο-μαφιόζων, που εκλαμβάνουν ως επίδειξη δύναμης και πλούτου το να έχουν στο σαλόνι τους την κάρα (κεφαλή) ή ένα τμήμα λειψάνου κάποιοι Αγίου. Τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά για να τα αποκτήσουν ή να οργανώσουν ένα πριβέ προσκύνημα. Στα τέλη του 2016, είχα παρακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη μια παράδοξη δίκη.

Στο εδώλιο βρίσκονταν τρεις Ρουμάνοι διαρρήκτες -άλλοι τρεις καταζητούνταν- οι οποίοι είχαν συλληφθεί για μια σειρά από κλοπές λειψάνων Αγίων ανά την Ελλάδα. Σε μία από αυτές, είχαν εισβάλει στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά. Τα λείψανα δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι Ρουμάνοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από έξι ως δέκα χρόνια, ωστόσο στη δίκη αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος, που δεν έχει τον θεό του.

«Στείλαμε τα κλεμμένα λείψανα με λεωφορείο της γραμμής στο εξωτερικό», παραδέχθηκε ένας από τους Ρουμάνους. Στη δικογραφία περιγραγόταν ότι από την άρση του απορρήτου των συναλλαγών, είχε διαπιστωθεί πως οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν εμβάσματα από τη Ρουμανία, μέσω Western Union. «Ο τρίτος κατηγορούμενος ομολόγησε ότι ήταν οδηγός. Εκτελούσε εντολές, έπαιρνε κάθε φορά 100 ευρώ και δήλωσε ότι δεν ήξερε πόσο πληρώνονταν οι άλλοι. Τα κλοπιμαία έφευγαν όλα στη Ρουμανία. Ο ίδιος μας είπε ότι ψάχνουν ένα ιερό δισκοπότηρο, ότι όλα γίνονται γι’ αυτό το ιερό δισκοπότηρο, το οποίο βρήκαμε και σε φωτογραφία στο κινητό του», κατέθεσε ο αστυνομικός στην ίδια υπόθεση.

1557423676046-klopi-lipsana-agion-thessaloniki-body-image-1477347051
Φωτογραφίες από τη δικογραφία της διάρρηξης στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Επάνω η λειψανοθήκη και κάτω οι πόρτες που κατέστρεψαν οι δράστες.
1557423692396-klopi-lipsana-agion-thessaloniki-body-image-1477346388

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η τάση πλούσιων ανθρώπων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτούν λείψανα. Υπάρχει η καλή ευσέβεια και η άρρωστη ευσέβεια. Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον της Ορθοδοξίας για τα κλαπέντα λείψανα, η θρησκευτικής τους αξία είναι τεράστια», είπε ηγούμενος στη δίκη της Θεσσαλονίκης.

Τα λείψανα δεν μπορούν να βγουν σε δημοπρασία, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις κλοπών βυζαντινών εικόνων. «Αντίθετα, οι πελάτες του δικτύου πληρώνουν πολλά για να μπορούν να καλούν φίλους τους σε πριβέ προσκυνήματα, κερδίζοντας κοινωνική καταξίωση και πόντους στην επίδειξη θρησκευτικής πίστης», είπε στο VICE αρμόδια πηγή. Ο ίδιος άνθρωπος μού περιέγραψε το παρακάτω κινηματογραφικό σκηνικό. Πριν από λίγα χρόνια, αντιπροσωπεία Ελλήνων ορθόδοξων ιερέων πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, μεταφέροντας τα λείψανα ενός Αγίου. Χιλιάδες πιστοί πήγαν να προσκυνήσουν. Κάποια στιγμή, δύο άντρες που κρατούσαν Καλάσνικοφ μπήκαν στην αίθουσα και πήραν μαζί τους έναν ιερέα και τη λειψανοθήκη. Το θρησκευτικό κειμήλιο μεταφέρθηκε στο σπίτι τοπικού επιχειρηματία, που ήθελε να εκπληρώσει ένα τάμα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε πίσω στον χώρο όπου γινόταν το ανοιχτό προσκύνημα.

1557150880808-agies-agkonies-pano-apo-ta-leipsana-tis-agias-varvaras-752-1431699063

Το αστυνομικό δελτίο είναι αρκετά πυκνό, όμως είναι πολύ δύσκολο να συνδεθούν τα κομμάτια του παζλ. Τον περασμένο Μάρτιο, διαρρήκτες μπήκαν στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο προαύλιο του νοσοκομείου «Ελπίς» στους Αμπελόκηπους, δίπλα στη ΓΑΔΑ. Έκλεψαν θήκη που περιείχε τα λείψανα των Αγίων Λουκά και Σεραφείμ του Σαρόφ, καθώς και οκτώ επίχρυσα κηροπήγια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξιχνιάστηκε κλοπή λειψάνων που είχε γίνει σε μοναστήρι της Χίου. Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 47χρονος μοναχός, ο οποίος συνελήφθη στην Άνδρο με τα κλοπιμαία στην κατοχή του.

Τον Μάρτιο του 2018, άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι Ρώσου ιερέα στην Τάλα της Επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες έκλεψαν 33 μικρά κομμάτια λειψάνων Αγίων. Ο ιερέας είπε ότι τα είχε συγκεντρώσει ως αναμνηστικά δώρα, κατά τη διάρκεια επισκέψεών του σε διάφορα μοναστήρια της Ρωσίας. Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 31χρονος, ενώ αναζητείται ο συγκάτοικός του.

Τον Οκτώβριο του 2015, τρεις Ρουμάνοι ιερείς, οι οποίοι βρίσκονταν σε γκρουπ προσκυνητών στο μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, προσπάθησαν να κλέψουν τμήμα από το λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους. Μετά την παραβίαση της προθήκης, χτύπησε ο συναγερμός και ακολούθησαν τραγελαφικές σκηνές. Οι Ρουμάνοι πέταξαν το λείψανο σε ένα χωράφι κι άρχισαν να τρέχουν, όμως συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα. Θεωρήθηκε βέβαιο ότι ήταν μέλη δικτύου που έκλεβε και μετέφερε λείψανα σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς στην κατοχή του ενός βρέθηκαν δύο κρανία. Για την υπόθεση είχε ενημερωθεί η ρουμάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.

vice.com/gr/

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *