Είναι πολλοί που το πιστεύουν και το υποστηρίζουν.
Η σύγχρονη ελληνική ποίηση, η ποίηση της γενιάς μας δεν είναι πλέον στα βιβλία και στα συγγράμματα των λογοτεχνών, αλλά έχει ξεφύγει και έχει περάσει από εκεί στους δρόμους και στο κύμα της ελληνικής ραπ που μέσα από τα τραγούδια της περνάει μηνύματα που αφορούν τον άνθρωπο, την καθημερινότητα του, τις σχέσεις του με τους γύρω του, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ραπ τραγουδιστές που ακούγοντας κανείς τα κομμάτια τους επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη μέσα από τους στίχους και τις ρίμες τους. Η περίπτωση όμως των Misdeal και Remowo είναι κάπως διαφορετική.
Μέσα από το παράδειγμα τους δείχνουν ότι η ελληνική ραπ μπορεί να ξυπνήσει το αίσθημα της συλλογικής μνήμης, ταξιδεύοντας μας στην ιστορία και στα γεγονότα της, μαθαίνοντας έτσι την νέα γενιά αυτά που δεν γνωρίζει μέσα από τα σχολικά βιβλία και που ίσως να προσπαθεί με έντεχνο τρόπο – για τους δικούς του λόγους – να τους κρύψει το σύστημα της ελληνικής εκπαίδευσης.
Ο Misdeal και ο Remowo έφτιαξαν ένα τραγούδι που αναφέρεται σε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας, ένα γεγονός που έζησε ο τόπος μας και που διαμόρφωσε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας.
Αναφερόμαστε φυσικά στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, στην μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία που έζησε η Αχαΐα και γενικότερα η Ελλάδα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Το τραγούδι έχει ως τίτλο του αυτή την σημαδιακή, όσο και μοιραία ημερομηνία όπου οι άνδρες της πόλης εκτελέστηκαν.
“13-12-43”. Οι στίχοι του μέσα από το ιστορικό γεγονός αυτό, αντανακλούν και περνούν μηνύματα για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αυτή που ζούμε γύρω μας και μας φέρνουν μπρος σε καταστάσεις που κάνουν κύκλους και κινδυνεύουν να επαναληφθούν.
Το βίντεο έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στα Καλάβρυτα και στην περιοχή του Χελμού ενώ οι εικόνες έχουν έντονο χρώμα της αχαϊκής γης. Ακούστε το τραγούδι: