Τουρκία: Περιορισμούς στην εκλογή του νέου Αρμένιου Πατριάρχη

της Άννας Παναγιωτίδου,

Την έντονη αντίδραση της Αρμένικης κοινότητας προκαλεί απόφαση του Τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών να περιορίσει τους υποψήφιους για την εκλογή του νέου Πατριάρχη μόνο στους επισκόπους του Αρμένικου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε χτες στο Αρμένικο Πατριαρχείο την οδηγία που ρυθμίζει τις εκλογικές αρχές, όμως η εν λόγω απαίτηση δημιούργησε αναστάτωση στους κόλπους του Πατριαρχείου.

Από το 1961, το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει οδηγίες που ρυθμίζουν τους εκλογικούς κανόνες πριν από την εκλογή του Πατριάρχη, μια διαδικασία που ακολουθείτε μέχρι σήμερα. Η χθεσινή όμως οδηγία,  έξι σελίδων,  βάζει περιορισμούς στους υποψήφιους επισκόπους για την εκλογή τους στο αξίωμα του Πατριάρχη. Δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση στις οδηγίες που εκδόθηκαν το 1961 και επαναλήφθηκαν στις επόμενες εκλογές του Πατριάρχη. Δύο από τους τρεις Πατριάρχες που εκλέχθηκαν μετά το 1961 (Αρχιεπίσκοπος Καλουστιάν και ο Αρχιεπίσκοπος Καζαντζιάν) εκλέχθηκαν Πατριάρχες ενώ υπηρετούσαν στο εξωτερικό. Και ο Αρχιεπίσκοπος Χατσατουριάν , ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα το 1951, εργάστηκε επίσης στο εξωτερικό.

Η αντιπροσωπεία του Αρμένικου Πατριαρχείου εξετάζει τις οδηγίες και θα συνεδριάσει έκτακτα την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου) για να αξιολογήσει την εντολή και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα οδικό χάρτη.

Ο Κανονισμός του 1863, έδινε την δυνατότητα εκλογής στο αξίωμα σε επισκόπους που γεννήθηκαν είτε οι ίδιοι, είτε ο πατέρας τους στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που εργάζονται στο εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπος του Αρμένικου Πατριαρχείου, Επίσκοπος Μασσαλιάν με αξιωματούχους του Τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, είχε τονίσει ότι οι περιορισμοί των ξένων υποψηφίων θα δημιουργούσε αναστάτωση.

Ο 84. Αρμένιος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, Μεσρόπ Μουταφιάν απεβίωσε στις 8 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 62 ετών.

panagiotidouanna.wordpress.com

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *