Σημειώσεις Βυζανινής Φιλοσοφίας Ι (Μ. Μπέγζος)

Σημειώσεις-Περίληψη από το λήμμα “Η Βυζαντινή Φιλοσοφία”, Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ, Αθήνα 2003, τ. Ελλάδα-Ιστορία-Πολιτισμός, σελ. 153-155. Ι. Περσοναλισμός – Προσωποκρατία –…

Δείτε περισσότερα

Ν. Σβορώνος: Η σημασία της ίδρυσης του Αγίου Όρους για την ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου

Απόσπασμα από το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσαν οι Εκδόσεις Πανσέληνος, με την επιμέλεια του Αρχιμ. Ευδόκιμου Καρακουλάκη. Αναδημοσιεύτηκε στον νέο Λόγιο Ερμή…

Δείτε περισσότερα

Από που προήλθαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λίγοι ίσως γνωρίζουν όλο το περιεχόμενό τους και ακόμα λιγότεροι την προέλευσή τους.…

Δείτε περισσότερα

Τις ημύνθη περί πάτρης; (Πρωτοχρονιά 1896) – Αλεξ. Παπαδιαμάντης

Γράφει ο Δρ. Ι. Παρίσης Ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για το νέο έτος… 1896! Δημοσιεύθηκε πριν 114 χρόνια, την 1η…

Δείτε περισσότερα

Η κοσμογονική στροφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον χριστιανισμό

Μολονότι υποστηρίζεται πως ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως πολιτικόν ον, εντούτοις δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, το αντίθετο μάλιστα, να…

Δείτε περισσότερα

«Χριστός Πάσχων», η μοναδική βυζαντινή τραγωδία

Γράφει ο  Μ. ΠΛΩΡΙΤΗΣ Μέσα στην ερημιά  της Βυζαντινής γραμματείας (ερημιά, στον δραματουργικό τομέα, φυσικά) μοναδικό δείγμα δράματος, ή καλύτερα τραγωδίας θρησκευτικής,…

Δείτε περισσότερα

Νέα έκδοση για το έργο του μεγάλου Έλληνα ιστορικού Απόστολου Ε. Βακαλόπουλου

«Η ανασύνταξη του Ελληνισμού και οι Αγώνες του κατά της Τουρκοκρατίας (1453 – 1969)» Εκδόσεις Ηρόδοτος, (επίμετρο, ευρετήριο: Νικόλαος Γ.…

Δείτε περισσότερα