Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου 1944. Το μέρος που επιλέχθηκε ήταν η Βίνιανη. Ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, ανάμεσα στις κορυφές του Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 700 μέτρων, κάμποσα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, χωμένο ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια. Σε αυτό το υπέροχο τοπίο συγκεντρώθηκαν κομματικά στελέχη που ανήκαν στο ΚΚΕ, στο Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο Σοσιαλεργατικό, στη Δημοκρατική Ένωση, στην Ένωση της Λαϊκής Δημοκρατίας, στο Κόμμα των Αριστερών Φιλελευθέρων, στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα και πολλοί ανεξάρτητοι.
Παιδεία και Γραμματεία στο Βυζάντιο
Από το βιβλίο του Ι.Δ. Σαρρή “ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ: Ιστορία, Ταυτότητα, Πολιτισμός”, εκδ. Ζήτρος 2022, σελ.347-353. Μετά τους τόπους ορθόδοξης λατρείας, τα…
Η αντοχή των κλασικών σπουδών
Οι απανθρακωμένοι πάπυροι στο Ερκολάνουμ του Βεζουβίου διαβάζονται μόνο με υπέρυθρες ακτίνες και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η ψηφιακή τεχνολογία…
Τα «μυστικά» των τριών ομορφότερων χωριών της Ελλάδας: Αρναία, Φισκάρδο και Πέρδικα
Λένε πως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει εάν κάποιος περιπλανηθεί στα γραφικά δρομάκια τριών ελληνικών χωριών…
Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα και έθιμα της λαϊκής του λατρείας
Γράφει η Αφέντρα Γ. Μουτζάλη Στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας, αδελφός του Πέτρου, που μαρτύρησε στην Πάτρα,…
Cognosco Προτάσεις: 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας
Η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, κατόπιν του πρώτου και επιτυχημένου Συμποσίου τον Δεκέμβριο του 2021, ανακοινώνει την διεξαγωγή του 2ου Επιστημονικού…
Σπηλαιολογία: Η συμβολή της στην Προϊστορική Αρχαιολογία
της Βάλιας Παπαναστασοπούλου, Αρχαιολόγου-Θεολόγου, Υποψ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Ως σπήλαιο χαρακτηρίζεται κάθε φυσική υπόγεια κοιλότητα που επικοινωνεί με την επιφάνεια και…
ΒΙΝΤΕΟ – Ο Ιωάννης Μεταξάς εξηγεί γιατί απάντησε ΟΧΙ στο Ιταλικό τελεσίγραφο την 28η Οκτωβρίου 1940
Άγνωστη παραμένει μέχρι και σήμερα στο ευρύ κοινό η Ανακοίνωση του Ιωάννη Μεταξά προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου…
Στυλιανός Κατάκης: Ήμίεργα μεν, όχι όμως και ημιτελή γλυπτά κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους (pdf)
Από τα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου στο Ρέθυμνο με θέμα “Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα” το οποίο πραγματοποιήθηκε στις…
Αρχαίο νόμισμα απέδειξε ότι ένας «ψεύτικος» Ρωμαίος αυτοκράτορας τελικά ήταν… αληθινός
Το νόμισμα, το οποίο φέρει το όνομα Σπονσιανός και το πορτρέτο του, ανακαλύφθηκε πριν από 300 και πλέον χρόνια στην…