Τουρκία: Ανακαλύφθηκε δεξαμενή Βυζαντινής εποχής στη Γιάλοβα της Νικομήδειας

της Άννας Παναγιωτίδου,

Καθώς Τούρκοι ακαδημαϊκοί και αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές σε ιστορικό χώρο στο κάστρο Çobankale της βορειοδυτικής επαρχίας Γιάλοβα (Yalova), ανακαλύπτουν νέα ιστορικά αντικείμενα, το τελευταίο από τα οποία είναι μια παλιά δεξαμενή.

Η δεξαμενή πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τον 10ο αιώνα από τους Βυζαντινούς για να καλύψει την ανάγκη ύδρευσης των κατοίκων.

Η περιοχή Çobankale που βρίσκεται πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων των Βυζαντινών (Ανατολική Ρώμη), των Σελτζούκων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ακαδημαϊκός Σελτσούκ Σετσκίν – επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής – δήλωσε ότι βρήκαν τη δεξαμενή μετά από διετή καθαρισμό στην περιοχή.

«Η δεξαμενή καλύπτει έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων» δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός, προσθέτοντας ότι βρήκαν πολλά άλλα κεραμικά υλικά στην ιστορική περιοχή που χρονολογείται από την ίδια περίοδο.

Ο κ. Σετσκίν δήλωσε επίσης ότι το Çobankale ήταν ένα από τα σημαντικότερα κάστρα στην περιοχή που χτίστηκε μετά τον δέκατο αιώνα και φιλοξένησε πολλούς άλλους πολιτισμούς στους επόμενους αιώνες.

«Το κάστρο κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους και αργότερα από τους Σταυροφόρους. Ήταν το πεδίο της μάχης στο οποίο ο τουρκικός λαός απωθούσε τις επιδρομές των Σταυροφόρων » ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το κάστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός εξέφρασε επίσης την θλίψη του για την άθλια κατάσταση που βρίσκονταν το κάστρο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά τόνισε ότι αυτό θα αλλάξει καθώς προγραμματίζουν να αρχίσουν τις ανακαινίσεις σύντομα.

Η Γιάλοβα (αρχ. ελλ. Ελενούπολις ) είναι ιστορική πόλη και λιμένας της νότιας ακτής της εισόδου του κόλπου της Νικομήδειας (σημερινής Ιζμίτ), στη ΝΑ ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά. Σχεδόν ισαπέχει από την Νικομήδεια, (28 μίλια), και από τον λιμένα της Κωνσταντινούπολης, (27 μίλια).

Η Γιάλοβα παλαιότερα αποτελούσε τμήμα της υποδιοίκησης Καραμουσάλ του σατζακίου της Νικομήδειας, σήμερα είναι πρωτεύουσα ομώνυμου νομού. Είναι διάσημη πόλη για τα θειούχα ιαματικά λουτρά της. Πριν την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 η Γιάλοβα αριθμούσε 1025 κατοίκους εκ των οποίων οι 520 ήταν Έλληνες, 275 Αρμένιοι και οι υπόλοιποι Τούρκοι. Οι Έλληνες την αποκαλούσαν επίσης και «Δρέπανο» ή «Δρεπάνι». Σήμερα αριθμεί περί τους 70.000 κατοίκους.

Το όνομα Γιάλοβα είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από την ελληνική λέξη «αιγαλός», γιαλός και την τουρκική κατάληξη «οβά» που σημαίνει ελεύθερος, καθαρός, δηλαδή καθαρή, ομαλή ακτή.

panagiotidouanna.wordpress.com

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *