20 Νοεμβρίου 1921: Κλείνει το Φροντιστήριον Τραπεζούντος

Στις 20 Νοεμβρίου του 1921, με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης, κλείνει το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας μετά από λειτουργία 239 ετών. Οι μαθητές και οι καθηγητές εκδιώκωνται. Στην είσοδο τοποθετούνται τσανταρμάδες (Τούρκοι χωροφύλακες), απαγορεύοντας την είσοδο και την παραμονή πλησίον του κτιρίου…

Το Φροντιστήριον ήταν σημείο αναφοράς για όλη την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πόντου και κατέστη ο μακροβιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός της ευρύτερης Μικράς Ασίας. Διανοούμενοι καταρτίσθηκαν στα θρανία του, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν την ελληνική παιδεία, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος του Φροντιστηρίου στη διαμόρφωση εθνοτοπικής ταυτότητας. Στα τέλη του 19ου αιώνα το Φροντιστήριον Τραπεζούντος είχε αναγνωριστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως πλήρες γυμνάσιο, ισότιμο των ελληνικών.

Το τελευταίο μεγαλοπρεπές κτίριό του αποπερατώθηκε το 1902, αλλά οι άνθρωποι που το καθιστούσαν κυψέλη ζωής και γνώσης αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στα τέλη του 1921, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου των Νεοτούρκων για τον μεγάλο ξεριζωμό των χριστιανικών πληθυσμών από την Ανατολή.

Επιμέλεια: Κώστας Κοντογιαννίδης

pontos-news.gr

, , , ,

1 thought on “20 Νοεμβρίου 1921: Κλείνει το Φροντιστήριον Τραπεζούντος

  1. Εξαιρετική η υπενθύμιση για την αποφράδα ημέρα που έκλεισε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας.Σε αυτό φοίτησαν όλα τα αδέλφια της μητέρας μου Πηνελόπης – η οποία έκανε την εγγραφή της στην πρώτη τάξη του Δημοτικού – και μετά έκλεισε οριστικά. Τα αδέλφια της με έτος γέννησης Αντιγόνη 1900, Αφροδίτη 1904, Αγλαΐα 1906, Αναστάσιος 1912, Κων)νος 1915, και Πηνελόπη 1916.Σφραγίστηκε οριστικά το μεγαλύτερο Πνευματικό Κέντρο της καθ ημάς Ανατολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *