ΒΙΝΤΕΟ – Η άγνωστη μάχη μεταξύ Βυζαντινών και Νορμανδών στη Λάρισα

Η Μάχη της Λάρισας ήταν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Νορμανδικής Κομητείας Απουλίας και της Καλαβρίας.

Η μάχη έλαβε χώρα στις 3 Νοεμβρίου 1082, όταν οι Νορμανδοί ξεκίνησαν την πολιορκία της πόλης της Λάρισας. Τον Ιούλιο του επόμενου έτους, οι βυζαντινές ενισχύσεις έφτασαν στο πεδίο της μάχης, επιτέθηκαν στους Νορμανδούς και τους παρενόχλησαν με ακροβολισμένους τοξότες.

Μάλιστα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την άψογη γνώση τους στην διπλωματία οι Βυζαντινοί εκμεταλλεύτηκαν τις διαφορές μεταξύ των ισχυρών Νορμανδών και έστρεψαν τον έναν εναντίον του άλλου. Οι Νορμανδοί αποθαρρυμένοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν την πολιορκία.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εξαιρετική ανάλυση των Kings and Generals για την σημαντική, μα άγνωστη, μάχη αλλά και πολλά άλλα:

, , , , ,

1 thought on “ΒΙΝΤΕΟ – Η άγνωστη μάχη μεταξύ Βυζαντινών και Νορμανδών στη Λάρισα

  1. Ο Αλεξιος Κομνηνος ειναι μια απο τις μεγαλυτερες φυσιογνωμιες του μεσαιωνικου Ελληνισμου. Παροτι παρελαβε ενα κρατος σε αποσυνθεση μετα το Ματζικερτ, και παρολες τις αρχικες ηττες απο την τρομακτικη μαστιγα των Νορμανδων, κατορθωσε με το απιστευτο πεισμα του και την μεθοδικοτητα του, να νικησει με τα οπλα αλλα και την διπλωματια τους Νορμανδους, και να τους διωξει για ενα διαστημα απο τα Βαλκανια, να κατανικησει τους Πετσενεγκους, αλλα και να σταματησει την Σελτζουκικη πλημμυριδα. Παραδειγμα θα επρεπε να ειναι ο Αλεξιος Κομνηνος για πολλους ψοφιους πολιτικους του ελληνικου κρατος της σημερον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *