Γιατί τιμούμε τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου ή Βελεστινλή (24 Ιουνίου 1798)

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος

Χιλιάδες Έλληνες και πολλοί Φιλέλληνες σκοτώθηκαν, έχυσαν το αίμα τους για την πολυπόθητη λευτεριά της Ελλάδος. Του Ρήγα όμως τον μαρτυρικό θάνατο γιορτάζουμε κάθε Ιούνιο, και ο τόπος του μαρτυρίου του, ο Πύργος Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι, στην όχθη του Δούναβη, έχει ανακηρυχθεί μνημείο.

 Ο Πύργος Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι πλάι στο Δούναβη
Ο Πύργος Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι πλάι στο Δούναβη

Ο Ρήγας Βελεστινλής είναι εμβληματική φυσιογνωμία, από τις μοναδικές του νεώτερου Ελληνισμού και του Βαλκανικού χώρου, τόσο για τον θάνατό του, όσο και για τα έργα του.

Ο Πύργος Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι πλάι στο Δούναβη
Ο Πύργος Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι πλάι στο Δούναβη

Αυτά τον ανέδειξαν. Το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του. Ο Θούριός του, «Ως πότε παλληκάρια», που δονούσε τις καρδιές των σκλαβωμένων ραγιάδων, μικρούς και μεγάλους, μορφωμένους και αμόρφωτους, άνδρες και γυναίκες. Η εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσφέροντας στους σκλαβωμένους πρότυπο ανδρείας, αγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας. Το στρατιωτικό σχέδιο της επανάστασής του, πως μόνοι μας θα λευτερωθούμε, να μην προσβλέπουμε στων ξένων την βοήθεια, γιατί τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν.

Εντοιχισμένες πλάκες στον πύργο (ελληνικά και σέρβικα).
Εντοιχισμένες πλάκες στον πύργο (ελληνικά και σέρβικα).

Έδωσε ο Ρήγας μια ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα τόσων αιώνων σκλαβιάς: πώς, με ποιόν τρόπο θα ελευθερωθούμε.

Ο ανδριάντας του Ρήγα προ του Πανεπ/μίου Αθηνών)
Ο ανδριάντας του Ρήγα προ του Πανεπ/μίου Αθηνών)

H Χάρτα της Ελλάδος με την αρχαία πολιτική διαίρεση σε επαρχίες και τοπαρχίες και την ελληνική ονοματολογία, πρωτεργάτης έτσι της αντικατάστασης των ονομάτων του κατακτητή. Το πρωτοποριακό δημοκρατικό Σύνταγμά του, για την απελευθερωμένη  μετά την επανάστασή του περιοχή των Βαλκανίων. Έμαθε στους σκλαβωμένους Έλληνες τον «τρόπον της απελευθερώσεως» τους, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο στρατηγός Μακρυγιάννης, «Οι Έλληνες ενθουσιασθέντες και ενθαρρυθέντες από τους λόγους του Ρήγα έλαβον τα όπλα υπέρ της ελευθερίας».

Ο Ρήγας Βελεστινλής είναι από τις μοναδικές  φυσιογνωμίες του Ελληνικού και του Βαλκανικού χώρου: διαφωτιστής, επαναστάτης, πολιτικός νους, στρατιωτικός νους, μάρτυρας,  πατέρας της λευτεριάς μας, οραματιστής μιας δημοκρατικής πολιτείας, γι’ αυτό και ιδιαίτερα τιμούμε τον μαρτυρικό θάνατό του.

Ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

eranistis.net

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *