Ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ της Πηγής Λυκούδη: Η βυζαντινή παράδοση συναντά την κλασσική μουσική

Το ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ είναι γραμμένο από την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη μία από τις ελάχιστες σύγχρονες γυναικείες παρουσίες αν όχι η μοναδική στο Ελληνικό χώρο της σύνθεσης συμφωνικών έργων.

Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα, που χαρακτηρίζει το έργο είναι η συνύφανση των στοιχείων της Ανατολικής Μονωδίας – του Βυζαντινού μέλους, και της Δυτικής κλίμακας λυρικής σύνθεσης. Εμπεριέχει δηλαδή τη μέθεξη του ελληνικού με το ευρωπαϊκό και του μονοφωνικού με το συμφωνικό.

Το λιμπρέτο του έργου είναι βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών. Τα επιλεγμένα κείμενα του προσδίδουν σε αυτό μία συγκροτημένη ολότητα στην εξέλιξή του.

Σε αυτά διατηρείται η λόγια μορφή τής εκκλησιαστικής γλώσσας της λατρείας τής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τής Υμνολογίας των μεγάλων Βυζαντινών ορθόδοξων υμνογράφων οποία δημιουργήθηκε από την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα.

Είναι κείμενα άκρως ποιητικά. Με την αριστοτεχνική χρήση της γλώσσας αναβλύζουν μέσα από τους στίχους τους την μουσική που αποτέλεσε την ρίζα της μουσικής μας παράδοσης που χαρακτηρίζεται από αξιοθαύμαστη συνέχεια.

Χαρακτηρίζονται δηλαδή από ζωντανή διαχρονικότητα και έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου.

Απόλυτα ταιριασμένη μπορεί αβασάνιστα να χαρακτηριστεί η ενσωμάτωση των δύο ζωντανών στην παράδοσή μας λαϊκών θρήνων από την Μικρά Ασία και την Κύπρο, στη χωρία των εγκωμίων, που μιλούν για τον πόνο της της Παναγίας – Μάνας κάτω από τον σταυρό.

Η πρώτη του παρουσίαση έγινε με χαρακτηριστική επιτυχία στις 9 Δεκεμβρίου 2017 στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθου Αλησάφη.

Ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Alexandra Gravas και ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας

Συμμετείχε ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη που άφησε το αποτύπωμα του βυζαντινού μέλους στα σημεία που με σπουδή είχαν επιλεγεί στην αρχική τους (βιωματική ) μορφή.

Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το έργο μεταδόθηκε την Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 και την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 από την Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *