Σαν σήμερα 1/1/1956: Ο Χάρτιγκ απειλεί την Ε.Ο.Κ.Α.

από τη σελίδα Ιστορικές μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959

Το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 1956, ο Χάρντιγκ σε ραδιοφωνική ομιλία του ανέφερε ότι «αι ημέραι της ΕΟΚΑ είναι μετρημένοι και υφαίνεται πέριξ της ο ιστός της αράχνης». Αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν τον διέψευσαν, παρόλο ότι ο βρετανικός στρατός έφτασε τις 40 χιλιάδες και ήταν πολύ καλά εξοπλισμένος. Εξάλλου ο Χάρντιγκ χρησιμοποίησε αφθονία χρημάτων για σκοπούς προδοσίας και μεταχειρίστηκε ανήκουστα βασανιστήρια εις Βάρος των συλλαμβανομένων αγωνιστών.

Η εκτίμηση του Διγενή για την καυχησιολογία του Χάρντιγκ, ότι σύντομα θα διαλύσει την ΕΟΚΑ, είναι πολύ διαφορετική. Γράφει:

«Ενώ το 1955 κλείει, η εξόρμησις της Οργανώσεως “Προς την νίκην” συνεχίζεται. Δεν έκρινα σκόπιμον να αναστείλω ούτε να μειώσω ταύτην εις έντασιν, αφήσας πρωτοβουλίαν εις τους τομεάρχας δια την επιλογήν και προσβολήν των στόχων, συμφώνως προς τας επικρατούσας εις έκαστον τομέα ειδικός συνθήκας. Εθεώρησα τούτο σκόπιμον, κυρίως δια να αυξήσω την μαχητικότητα και εξυψώσω το ηθικόν των ομάδων, αλλά και του λαού, όστις έβλεπε πλέον ότι, παρά τα σκληρά μέτρα τα οποία ελάμβανεν ο Χάρντιγκ και τας συνεχώς αφικνουμένας ενισχύσεις βρετανικών στρατευμάτων, το κίνημα μας όχι μόνον δεν κατεστέλλετο, αλλά τουναντίον το ηθικόν των βρετανικών στρατευμάτων, παρ’ όλον ότι τούτο απετελείτο από “επίλεκτους” μονάδας, δεν ίστατο εις υψηλόν επίπεδον. Αφ’ ετέρου η παράτασις της δράσεως μας, μακράν του να μας εξασθένηση, ως θα ενόμιζέ τις, τουναντίον μας εδυνάμωνε περισσότερον, διότι τα ηρωικά κατορθώματα των αγωνιστών μας ηλέκτριζον τους νέους, οι οποίοι έσπευδον αθρόως να πυκνώσουν τας τάξεις μας».

, , , , ,

1 thought on “Σαν σήμερα 1/1/1956: Ο Χάρτιγκ απειλεί την Ε.Ο.Κ.Α.

  1. Παρά την παρέλευση 65 και πλέον ετών από ακόμα μία χαμένη μάχη των Ελλήνων εναντίον των πραγματικών ξένων αποικιοκρατών όχι των γιαλατζί που επικαλείται ο σύγχρονος σουλτάνος, είναι σκόπιμο να υπενθυμίζουμε στους νέους αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας. Αυτή μαζί με το βορειοηπειρωτικό αγώνα εκεί στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα συνθέτουν ένα πραγματικό κίνητρο γιά δράση στο νεοέλληνα που συγκινείται γιά εθνικά κινήματα στο ανατολικό Τιμόρ, στη Συρία, στο Κουρδιστάν, στην Υπερδνειστερία, στην Ασία και την Αφρική.
    Η μεταπολεμική πασιφιστική διάθεση όλων των κυβερνήσεων διαμόρφωσε ένα νεοέλληνα αρνητή των ομογενών που κατοικούν λίγο μακριά από τα σύνορά μας και επιλήσμονα των αγώνων που έκαναν οι πρόγονοί μας γι’ αυτούς. Η χτεσινή απόσχιση του Ενωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. πρέπει να υπενθυμίζει στους περισσότερους που ταλανίστηκαν την περασμένη δεκαετία με τη διαχρονικά ανθελληνική πολιτική της Γερμανίας, ότι και η Εγγλεζία μας δεν πάει πίσω. Ειδικά μετά από την άμεση σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του διαζυγίου από την Ε.Ε.
    Ο κυπριακός εθνικός αγώνας έχει δυστυχώς περάσει στη συνείδηση των περισσότερων ως κάτι ντροπιαστικό, αφού φρόντισαν γι’ αυτό τα τότε συστημικά μέσα, όπως το ίδιο έχει γίνει και με το βορειοηπειρωτικό αγώνα.
    Βέβαια, η αποκρουστική σύγχρονη αποικιοκρατική δύναμη δεν απαρνείται όχι μόνο τις κτήσεις της στο Γιβραλτάρ και την Κύπρο που απέχουν πολύ μακριά από το νησί τους, αλλά και τα ακόμα μακρινότερα Φώκλαντς κοντά στην Αργεντινή που δε δίστασε να ματοκυλίσει την τότε βρετανική νεολαία γιά να τα πάρει πίσω.
    Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν οι ακροαριστερές κορώνες γιά δήθεν εθνικισμό και φασισμό των ελληνικών κυβερνήσεων με τα οποία δήθεν διαπαιδαγωγούν το λαό και να γίνει πραγματική προπαρασκευή της χώρας μας γιά πόλεμο. Πρώτα εναντίον αυτής του σάπιου χώρου που τολμά να υπάρχει ως χώρα δίπλα μας, της Αλβανίας και μετά, εναντίον του ασιατικού εισβολέα πριν εκείνος μας επιτεθεί. Μόνο έτσι θα επέλθει η κάθαρση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *