ΒΙΝΤΕΟ – Η ακμή της Σελτζουκικής αυτοκρατορίας

Η αυτοκρατορία των Σελτζούκων ήταν μια μεσαιωνική τουρκο-περσική σουνιτική μουσουλμανική αυτοκρατορία, που προέρχεται από τον κλάδο Qiniq των Ογκούζων Τούρκων. Στο μεγαλύτερο βαθμό, η αυτοκρατορία των Σελτζούκων ελέγχει μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη δυτική Ανατολία και το Λεβάντες έως το Χίντου Κους στα ανατολικά, και από την Κεντρική Ασία έως τον Περσικό Κόλπο στο νότο.

Η αυτοκρατορία ιδρύθηκε από τον Tughril Beg (990–1063) και τον αδελφό του Chaghri Beg (989–1060) το 1037. Από τις πατρίδες τους κοντά στην Αράλη, οι Σελτζούκοι προχώρησαν πρώτα στο Χορασάν και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Περσία, προτού τελικά καταλάβουν τη Βαγδάτη και κατακτώντας την ανατολική Ανατολία.

Εδώ οι Σελτζούκοι κέρδισαν τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολίας από την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η οποία έγινε ένας από τους λόγους της Πρώτης Σταυροφορίας (1095–1099). Ξεκινώντας από το 1140, η αυτοκρατορία συρικνώθηκε και τελικά αντικαταστάθηκε από την Δυναστεία των Χωρεσμίων το 1194.

Δείτε το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ των Kings and Generals για την ακμή της Σελτζουκικής αυτοκρατορίας:

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *