Δύο e-book βυζαντινής ιστορίας: Η Χρονογραφία του Θεοφάνους Ομολογητού

Το ογκωδέστατο έργο του Θεοφάνη αρχίζει εκεί ακριβώς που τελειώνει το έργο του Γεώργιου Σύγκελλου, δηλαδή στο 284, χρόνο της ανάρρησης του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Στη χρονογραφία αυτή γίνεται εξιστόρηση γεγονότων 528 ετών, δηλαδή μέχρι και στο δεύτερο έτος της βασιλείας του Μιχαήλ Α΄, το 813. Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορεί να τοποθετηθεί η συγγραφή του έργου κυμαίνεται μεταξύ του 811, έτος κατά το οποίο φαίνεται πως απεβίωσε ο Γεώργιος Σύγκελλος, και του 814, καθώς κατά το επόμενο έτος, το 815, ο Θεοφάνης φυλακίζεται με διαταγή του αυτοκράτορος Λέοντος Ε΄.

Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο συγγραφέας στο προοίμιο της Χρονογραφίας του, όταν ο Σύγκελλος ήταν πια πολύ άρρωστος, ανήμπορος πλέον να συνεχίσει το εγχείρημά του, τον προέτρεψε ή ορθότερα σχεδόν τον ανάγκασε, να συνεχίσει εκείνος την εξιστόρηση των γεγονότων, αφού ο ίδιος να φέρει σε πέρας την εργασία του.

Πληροφορίες για τη Χρονογραφία του Θεοφάνη μπορείτε να βρείτε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μεταπτυχιακή εργασία του Σπυρίδωνος Καλογεράκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τίτλο Η ‘’Χρονογραφία’’ του Θεοφάνους Ομολογητού και η ‘’Ιστορία Σύντομος’’ του πατριάρχου Νικηφόρου Α΄. Σύγκριση των κειμένων για την Εικονομαχία στα χρόνια του Λέοντος Γ΄.

Την εργασία αυτή μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Τη Χρονογραφία μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *