Ο Ερντογάν και η …βυζαντινή σημαία

Μιχάλης Ρέττος

«Nέο παραλήρημα Ερντογάν: διεκδικεί τη Βυζαντινή σημαία» γράφουν οι τίτλοι όλων των mainstream ΜΜΕ. Βλ. https://www.athensvoice.gr/…/730639-erntogan-se-neo… , https://www.protothema.gr/politics/article/1166980/neo-paralirima-erdogan-haraktirise-tourkiki-klironomia-ton-dikefalo-aeto-tou-vuzadiou/ , https://www.iefimerida.gr/kosmos/erntogan-byzantinos-dikefalos-aetos-toyrkia

Βέβαια, η σημαία στην οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν είναι η εικονιζόμενη κάτωθι, η σημαία του κράτους των Σελτζούκων, του Σουλτανάτου του Ρουμ.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Ο Ερντογάν παραπέμποντας στη Μάχη του Ματζικέρτ, το 1071, σημείωσε: «Το κράτος το οποίο έκανε πατρίδα μας την Ανατολία, είχε ως σύμβολο του τον Δικέφαλο Αετό, ο οποίος κοιτούσε στη Δύση και την Ανατολή και έτσι αγκάλιαζε όλοι την περιοχή. Η Τουρκία χτίστηκε πάνω σε μια τέτοια κληρονομιά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ούτε και μπορεί να κόψει τη σχέση καρδιάς με την περιοχή αυτή».

Για την Ιστορία…

Οι Σελτζούκοι υιοθέτησαν το Βυζαντινό (Ρωμαϊκό) σύμβολο μετά την κατάκτηση του 1071, δεδομένου ότι ο Δικέφαλος Αετός δεν αποτελούσε σύμβολο με ”εθνική” αναφορά, αλλά συμβόλιζε την οικουμενική κυριαρχία (το imperium) σε Ανατολή και Δύση. Να αναφερθεί ότι ο Δικέφαλος έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (στο παρελθόν), ενώ μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν ως εθνικό σύμβολο στη σημαία τους η Ρωσία, η Σερβία, η Αλβανία, αλλά όχι η χώρα μας, της οποίας ο Τύπος αντιδρά έντονα σε αυτό που εκλαμβάνει ως σφετερισμό. Τη στιγμή μάλιστα που η βυζαντινή κληρονομιά έχει εν πολλοίς απεμποληθεί από τη σύγχρονη Ελλάδα, η θορυβώδης διαμαρτυρία για την οικειοποίηση του συμβόλου από τους απέναντι φαντάζει σουρεαλιστική.

Μήπως θα πρέπει να προβληματιστούμε για την ποιότητα των δημοσιογραφικών τίτλων και κειμένων και την ανεπάρκεια των συντακτών σε στοιχειώδη ιστορικά ζητήματα ;

klampnew: Η σημαία της Σερβίας και ο δικέφαλος αετός
Σάλος στην Αλβανία: «Ο δικέφαλος αετός είναι βυζαντινό σύμβολο, δεν μας  εκφράζει» | Defencenet
, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *