Ο Κολοκοτρώνης ξαναδικάζεται… στο Ηρώδειο

Από τη δικαστική αίθουσα στη σκηνή του Ηρωδείου θα βρεθούν, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 30 δικηγόροι όπου, γυρνώντας το χρόνο πίσω, θα αναπαραστήσουν τη δίκη του Θόδωρου Κολοκοτρώνη έτσι όπως την απέδωσαν θεατρικά ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου.

Έπειτα από πέντε μήνες εντατικών προβών υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σταύρου Καραγιάννη, οι πρωταγωνιστές μίας από τις πιο σημαντικές δίκες στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, νομικοί της εποχής, θα αναβιώσουν στα πρόσωπα επίγονων συναδέλφων τους, όπως ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κρατά τον ρόλο του Παναγή-Μαρίνου Βαλσαμάκη συνήγορου υπεράσπισης του Κολοκοτρώνη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος εξάρει τον ηρωισμό του συναδέλφου του: «Ο Παναγής-Μαρίνος Βαλσαμάκης ήταν ένας από τους επιφανείς συνηγόρους της εποχής. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Χριστόφορος Κλωνάρης, ο συνήγορος του Δημήτρη Πλαπούτα, στη δίκη αυτή δεν επέδειξαν μόνο δικανική ικανότητα αλλά και πολύ μεγάλο θάρρος. Όπως βεβαίως και οι δυο δικαστές, Πολυζωίδης και Τετσέρτης, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδικαστική απόφαση», αναφέρει.

Η ιδέα της παράστασης ανήκει στην Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Themis, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

«Με αυτήν την παράσταση θελήσαμε να τιμήσουμε τους δύο ήρωες της Επανάστασης, αλλά και τους συντελεστές αυτής της δίκης που έδειξαν αυτά τα προσόντα χαρακτήρα», προσθέτει ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Ο ίδιος ομολογεί πως δεν ήταν καθόλου εύκολη η μεταφορά από τη δικαστική αίθουσα στη σκηνή. «Εμείς έχουμε μεν μία παιδεία ακροατηρίου λόγω της δουλειάς μας που μας βοηθάει. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο θεατρικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και πρέπει μέσα σε αυτόν τον χρόνο να αναδειχθεί όλη η ένταση και το δικαστικό δράμα. Κι αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία» σημειώνει. Αναγνωρίζει, πάντως, πως μία δίκη έχει πολλά θεατρικά στοιχεία, από τη διάταξη των εδράνων έως τον προκαθορισμένο τρόπο με τον οποίο κυλάει η διαδικασία.

Ο Γιώργος Πυρομάλης κρατά τον ρόλο του προέδρου του δικαστηρίου Αναστάσιου Πολυζωίδη, ο Δημήτρης Γκαβέλας εκείνον του Γεώργιου Τερτσέτη, ο Τάσος Τριανταφύλλου του Φωκά Φραγκούλη, ο Βασίλης Χειρδάρης του Ανδρέα Βούλγαρη. Άλλοι συνάδελφοί τους υποδύονται τους μάρτυρες της δίκης, ενώ ένας γυναικείος χορός έχει τον ρόλο του αφηγητή.

Πόσο απλό, όμως, ήταν να συντονιστεί αυτός ο θίασος; «Αρχικά μπήκα πολύ επιφυλακτικά σε αυτό το εγχείρημα. Αλλά επειδή είναι κάτι πολύ κοντά στη δουλειά τους έγινε πολύ ενδιαφέρον», λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Κακαγιάννης. «Ο στόχος δεν ήταν βέβαια να κάνουμε μία πιστή αναπαράσταση, αλλά να κρατήσουμε τη θεατρικότητα. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, περάσαμε πάρα πολύ όμορφα αυτούς τους πέντε μήνες. Σε πολλές πρόβες με έπαιρνε το συναίσθημα και όλη η ατμόσφαιρα που δημιουργούνταν», συμπληρώνει.

Την παράσταση «ντύνουν» οι μουσικές του Δημήτρη Παπαδημητρίου με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τη Βερόνικα Δαβάκη.

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ.Π.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *