ΒΙΝΤΕΟ – Ένα ρομπότ στην Αρχαία Πομπηία

Ένα παζλ με 10.000 κομμάτια και χωρίς τη φωτογραφία στο κουτί καλούνται να συνθέσουν ρομπότ στην Ιταλία.

Το παζλ είναι τμήματα από τους ναούς της αρχαίας Πομπηίας. Κάποια από τα κομμάτια λείπουν και κάποια άλλα έχουν θρυμματιστεί.

Το σχέδιο που έχει το όνομα RePAIR και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ χρησιμοποιεί τα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη και την αρχαιολογία σε μια προσπάθεια αναπαραγωγής των αρχιτεκτονικών θησαυρών της Πομπηίας που διαφορετικά θα μείνουν ελλιπείς γιατί απαιτούν τεράστια ποσότητα ανθρώπινης εργασίας και χρόνου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε υπερφασματική τεχνολογία για να ανιχνεύσουμε ίχνη χρωστικών που πλέον δεν είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι. Αυτά ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν την αναζήτησή μας για το σωστό κομμάτι που ταιριάζει με το άλλο, γιατί το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση όλα τα κομμάτια για αυτό και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μπορεί να υπάρχουν τμήματα του σχεδίου που βρίσκονται πάνω στην τοιχογραφία αλλά δεν είναι ορατά. Για αυτό και θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία για να διερευνήσουμε τι θα μπορούσε να ήταν εκεί πριν το σβήσει η θερμοκρασία, η βροχή και άλλοι παράγοντες που αλλάζουν τη δομή των κομματιών με την πάροδο του χρόνου» δήλωσε η συντονίστρια του Κέντρου ΙΤΤ.

Τους επόμενους μήνες ομάδα ερευνητών και συνεργατών τους από πανεπιστήμια σε άλλες χώρες θα δημιουργήσουν, θα προγραμματίσουν, θα δοκιμάσουν και θα εγκαταστήσουν ένα ρομπότ για να επανασυνθέσει τα κομμάτια των κατεστραμμένων τοιχογραφιών σε δύο κτίρια.

Το σχέδιο είναι πειραματικό και αν πετύχει θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την επανασυναρμολόγηση ευρείας γκάμας τεμαχισμένων έργων τέχνης.

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *