ΒΙΝΤΕΟ – Εορταστικά τραγούδια από τη Θράκη έως τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Το χριστουγεννιάτικο «Αλάτι της Γης είναι αφιερωμένο σε κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια και χορούς που θα μας ταξιδέψουν από τη Θράκη στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, επίτιμος καλεσμένος είναι ο κορυφαίος ερμηνευτής, δάσκαλος και ερευνητής της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, ο Χρόνης Αηδονίδης. Στα 87 του χρόνια παραμένει ακμαίος και μοιράζεται μαζί μας μνήμες κι αισθήσεις από τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον ακριτικό Έβρο. Συμπράττει μαζί με μια μεγάλη μουσική παρέα από Θρακιώτες, ψάλλοντας τα τοπικά κάλαντα, για να περάσουμε στον κύκλο του χορού στους ρυθμούς του θρακιώτικου ζωναράδικου, του συγκαθιστού, του μαντηλάτου και του ξέσυρτου χορού.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Δημούδης (τραγούδι-ούτι), Κώστας Φόρτσας (κλαρίνο-καβάλι-γκάιντα), Κώστας Κίκιλης (βιολί), Πάνος Κωνσταντινίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Αρβανίτης (λύρα), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Μανώλης Δημούδης (κρουστά). Χορεύουν μέλη από το τμήμα θρακιώτικης παράδοσης στο Καλλιτεχνικό Eργαστήρι Μελισσίων (υπεύθυνη: Ελένη Φιλιππίδου).

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ταξιδεύουμε από τη Θράκη στην Ήπειρο, την Κρήτη και τα Επτάνησα, για να καταλήξουμε στα Ελληνόφωνα χωριά της περιοχής του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία. Εδώ ο θρακιώτικος ζωναράδικος συναντά τον διονυσιακό τελετουργικό χορό της ταραντέλα-πίτσικα καθώς και τη «στρίνα» τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο «γκρίκο», την τοπική ελληνική διάλεκτο.

Στην παρέα μας προστίθεται το συγκρότημα ENCARDIA, μαζί με μια μεγάλη ομάδα από φίλους του:

ENCARDIA: Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι-μαντολίνο-βιολί- κρουστά), Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν-φυσαρμόνικα- τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα-τραγούδι), Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο-μαντολίνο), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι- κρουστά). Μαζί τους το φωνητικό σύνολο TERRA VOCE: Κυριακή Πάντζου, Ουρανία Πάντζου, Έφη Ρότσου, Ευαγγελία Σινιοράκη, Μελίνα Χάρρις.

Χορεύουν οι: Κωνσταντίνα Καλκάνη, Γιάννα Χαμαλέλη, Άννα Αναστασιάδου, το νεανικό τμήμα της «Περπερούνας» (υπεύθυνος Στέφανος Γανωτής) και φίλοι των Encardia.

, , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *