Ίμια – Ναυμαχία της Έλλης: Δύο συγκινητικά σήματα του Π.Ν.

Κρίση των Ιμίων

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου 1996. Ήταν ακριβώς πριν από 26 χρόνια όταν η κρίση των Ιμίων είχε φτάσει στην κορύφωσή της και οι στόλοι των δύο χωρών είχαν αναπτυχθεί σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

ΙΜΙΑ ΣΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ίμια 1996: “Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας”. Το σήμα του αρχηγού ΓΕΝ προς το στόλο και το αντίστοιχο ιστορικό σήμα του Ναύαρχου Κουντουριώτη στη ναυμαχία της Έλλης το 1912.

Στις 02.04 τα ξημερώματα, εκπέμπεται σήμα του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Στάγκα προς όλες τις μονάδες του Στόλου το οποίο είχε ως εξής:

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του ΠΝ. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σας».

ΙΜΙΑ ΣΗΜΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΤΟΛΟΥ

Ναυμαχία της Έλλης

Αντίστοιχα, 84 χρόνια πριν, κατά την ιστορική ναυμαχία της Έλλης, στις 3 Δεκεμβρίου 1912, και ώρα 09.00, εκπέμπεται από τον Θωρηκτό «Αβέρωφ» προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη:

«Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑ

Ανεξάρτητα από την έκβαση των όσων ακολούθησαν αντίστοιχα σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τα δύο σήματα αποτυπώνουν με τον ίδιο τρόπο τα μεγαλειώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που παραδίδονται με άγραφους κανόνες από γενιά σε γενιά.

Είναι η αρχέγονη αποφασιστικότητα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την υπεράσπιση της πατρίδας και την επιβίωση του έθνους, που ξεπηδάει από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, παρακάμπτοντας κάθε αναστολή, ανασφάλεια, αβεβαιότητα ή φόβο, και δίνοντας θέση στην τόλμη, το θάρρος και τη θέληση για νίκη, με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος, με τη βοήθεια του Θεού!!

“ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ”

armynow.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *