ΒΙΝΤΕΟ – Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων από το Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο και το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας

To ντοκιμαντέρ – ταινία μικρού μήκους «Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων» αποτελεί μια σύμπραξη του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίων. Για πρώτη φορά, μαθητές Δημοτικού συμμετέχουν σε μια συγκροτημένη προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων αγώνων κι ανάδειξης της τοπικής ιστορίας. Οι μαθητές συμμετέχουν σε αγωνίσματα, όπως το παγκράτιο, ο δρόμος, το ακόντιο, η σφαίρα και το άλμα αλλά και σε μουσικούς αγώνες. Πριν την έναρξη των αγωνισμάτων, οι μαθήτριες παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία γύρω από το εκάστοτε αγώνισμα αλλά κι ιστορικές αναφορές για τον ναό του Ποσειδώνα, την ιστορία της περιοχής των Ισθμίων αλλά και τη συμμετοχή γνωστών αθλητών στους αγώνες αυτούς.

Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στον εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίων, κύριο Στέφα Ιωάννη, ενώ το σενάριο και την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός μας, κύριος Σταμάτιος Γκούμας. Παράλληλα στο εγχείρημα συνέβαλαν η δασκάλα, κυρία Μαυραγάνη Ειρήνη που οργάνωσε και συντόνισε τους μαθητές κι οι γυμναστές Πυργάκης Ευάγγελος, Ροβήλος Άγγελος, Δαμβουνέλης Ιωάννης και Βροντίση Δέσποινα, οι οποίοι αφενός εκπαίδευσαν τους μαθητές στα αγωνίσματα κι επιμελήθηκαν την ομαλή συμμετοχή τους στους αγώνες και την πομπή, αφετέρου σε συνεργασία με τον αθλητικό όμιλο «Ποσειδώνας Λουτρακίου» δανείστηκαν τα απαραίτητα υλικά για την πραγμάτωση των αγώνων (ακόντιο, σφαίρα, δίσκο). Επιπλέον, οι καθηγήτριες Αγγλικών του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου, Φωτή Μαρία και Κελλάρη Εύη ανέλαβαν τη μετάφραση του σεναρίου για την τοποθέτηση υπότιτλων, ενώ στις αφηγήσεις παρεμβάλλονται κομμάτια με χρήση της νοηματικής γλώσσας από την κυρία Καραγεώργη Νίκη. Το σενάριο βασίζεται στο επιστημονικό εγχειρίδιο «Κοκκωνάκης, Σ. Μ., (2022). Αρχαίοι αθλητικοί αγώνες, Αγωνίσματα, πρωταθλητές, ποίηση και τέχνες, Πολύφεγγος» από το οποίο αντλήθηκαν όλα εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία, ώστε να αξιοποιηθούν διδακτικά στο έργο.

Η πομπή με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη των αγώνων πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της χορωδίας του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου με υπεύθυνο τον κύριο Παπανικόλα Σπύρο, καθώς το μουσικό κομμάτι που επενδύει το απόσπασμα ερμηνεύεται από τους μαθητές του σχολείου κι αποτελεί έναν αρχαίο ορφικό ύμνο προς τιμήν του Ποσειδώνα στο όνομα του οποίου χτίστηκε ο ναός στην περιοχή της Ισθμίας.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *