Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973 – Ένα βιβλίο για τη μεταπολεμική βιομηχανία

BUSINESS NEWS – 12/10/2023

Με στόχο να προσφέρει στο ευρύ κοινό μια αδρή εικόνα της άνθησης της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing, το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη με τίτλο «Καινοτομία & βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973: Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες». Η έκδοση αποτελεί μια ευσύνοπτη παρουσίαση της δεύτερης πλήρους έκδοσης των 500 σελίδων που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2023.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του Βιβλίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το βιβλίο συμβάλλει στο να ανοίξει μια γόνιμη συζήτηση για την μεταπολεμική βιομηχανία, ένα θέμα το οποίο, είτε δεν έχει συζητηθεί επαρκώς, είτε έχει αντιμετωπιστεί συχνά με καχυποψία. Στον επίλογο του βιβλίου, ο Παναγής Βουρλούμης αναφέρει ότι ο συγγραφέας τονίζει σε πολλές μεριές τη συμβολή των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην εκπαίδευση. Υπάρχει εδώ και μια άλλη πιο σημαντική διάσταση: Η ενασχόληση με τη βιομηχανία σε όλες τις βαθμίδες καλλιεργεί αρετές, όπως η υπευθυνότητα, η πειθαρχία και η άμιλλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνοπτικός πίνακας οκτώ σελίδων, που παρουσιάζει σε τρεις στήλες όλα τα σημαντικά ιστορικά και οικονομικά γεγονότα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπως το αρχικό βιβλίο των 500 σελίδων αποτελεί ένα βιβλίο αναφοράς για τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη ιστορικό που ασχολείται με τη βιομηχανική ιστορία της χώρας μας, έτσι και η «καλοκαιρινή έκδοση» αποτελεί βιβλίο αναφοράς για τον πληροφορημένο πολίτη που επιθυμεί να γνωρίζει την μεταπολεμική μας ιστορία.

Με πρωτότυπη μέθοδο, ο συγγραφέας, πέραν των συνολικών στατιστικών, «βάζει στο μικροσκόπιο» επτά εμβληματικές επιχειρήσεις της περιόδου 1950-1973, αντιπροσωπευτικές για την ελληνική βιομηχανία, καθώς αποτελούσαν το 25% του τότε μεγέθους της. Το βιβλίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το να το προμηθευτούν από το site της Νομικής Βιβλιοθήκης .

Ο συγγραφέας έχει παραχωρήσει το σύνολο των συγγραφικών δικαιωμάτων της αναλυτικής έκδοσης στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Λευτέρης Αναστασάκης είναι χημικός του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και master στην Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Βιομηχανική Πολιτική και Βιομηχανική Ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας από το ΕΚΠΑ.

Από το 1990 έως το 2017, εργάστηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε εργοστάσια παραγωγής και στο επιτελικό κέντρο εταιρειών, στους τομείς του HR και της προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, συμμετείχε επί πολλά έτη σε ΔΣ ευάριθμων δημοσίων οργανισμών. Από το 2018 είναι αντιπρόεδρος της PRIORITY. Γνωρίζει αγγλικά, κινέζικα, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά.

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *