ΒΙΝΤΕΟ – Βενετικά και Φραγκικά Νομίσματα στη Μακεδονία: Εμπορικοί Δρόμοι και Συναλλαγές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα

Μαλαδάκης Β. «Βενετικά και Φραγκικά Νομίσματα στη Μακεδονία: Εμπορικοί Δρόμοι και Συναλλαγές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα» (2/6/2021) Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

Ο διαμελισμός των βυζαντινών εδαφών που προκύπτει μετά την Άλωση του 1204, πέρα από την πολιτική και διοικητική διαίρεση, οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία διαφοροποιημένων σε σχέση με το παρελθόν εμπορικών και άρα οικονομικών ζωνών. Ο ρόλος του βυζαντινού νομίσματος στις υψηλού τιμήματος εμπορικές συναλλαγές υποχωρεί και ο βενετικός οικονομικός παράγοντας στη Μακεδονία, παρών ήδη από δεκαετίες, καθορίζει πια τις νέες πραγματικότητες με την κυκλοφορία των χρυσών ducati και των αργυρών grossi. Η σύσταση δυτικών κρατιδίων στη νότια Ελλάδα και η κυκλοφορία των αργυρών deniers tournois προς τα βόρεια επιτείνει τον νομισματικό πλουραλισμό του 13ου αιώνα.

Ποιοι εμπορικοί δρόμοι ανοίγονται στο χερσαίο δίκτυο της Μακεδονίας και ποια η θέση της στους κυρίαρχους θαλάσσιους πλόες; Πώς δομείται η διείσδυση των Δυτικών στη νομισματική αγορά της περιοχής; Πότε επιβάλλονται οι νέες εμπορικές δικτυώσεις και τι είδους προϊόντα διακινούνται; Είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρηθούν απαντήσεις.

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *