Κονγκό 1961: Οι Θερμοπύλες των Ιρλανδών κυανόκρανων

Η Πολιορκία του Τζάντοτβιλ.

Οι 155 άνδρες από τον 1ο λόχο του 35ου Τάγματος του Ιρλανδικού στρατού (στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών) αντιστάθηκαν στις επιθέσεις 3.000 Κατάνγκας από την τοπική φυλή Λούμπα μαζί με Βέλγους και Ροδεσιανούς μισθοφόρους, στο διάστημα 13-17 Σεπτεμβρίου 1961. Η προσπάθεια ιρλανδικών, ινδικών και σουηδικών στρατευμάτων να φτάσουν στην πολιορκημένη δύναμη κατέστη ανεπιτυχής.

Οι Κατάνγκας επιτέθηκαν σε κύματα περίπου των 600, ενώ προηγούνταν βομβαρδισμός από όλμους 81 και 75 χιλιοστών. Οι ελαφρώς οπλισμένοι Iρλανδοί στρατιώτες υπερασπίστηκαν επιτυχώς τα διαδοχικά κύματα των επιτιθέμενων με τα ατομικά τους τυφέκια και υδρόψυκτα πολυβόλα Βίκερς, ενώ με καίριες βολές από όλμους των 60 χλστ έπληξαν το αντίπαλο πυροβολικό.

Οι 500 περίπου Ιρλανδοί, Σουηδοί των Ηνωμένων Εθνών που έδρευαν στην Καμίνα και το 3ο Τάγμα των Ινδών Γκούρκας έκαναν αρκετές προσπάθειες να ανακουφίσουν τους πολιορκημένους Ιρλανδούς στρατιώτες.

Οι πιεσμένοι Ιρλανδοί έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά τα τρόφιμα και με μεγάλη έλλειψη στο νερό,παραδόθηκαν για να ανταλλαχθούν μετά από 1 μήνα με αιχμαλώτους του εχθρού. Είχαν προκαλέσει όμως μια εκατόμβη αφού με κόστος 5 τραυματιών προκάλεσαν 300 νεκρούς και 300 με 1000 τραυματίες στον εχθρό. Οι δυνάμεις που έσπευσαν να τους απεγκλωβίσουν υπέστησαν απώλειες 16 νεκρών και τραυματιών.

ΕΠΑΛΞΗ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *