ΒΙΝΤΕΟ – Είναι οι Σκοπιανοί, «Μακεδόνες»; Ιστορία του Βαλκανικού προβλήματος

Το Μακεδονικό ζήτημα, η διαμάχη δηλαδή για την ταυτότητα και τη κυριαρχία στη Μακεδονία ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη, κρατά ήδη πάνω από 150 χρόνια. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του, η οποία κρατά μέχρι σήμερα και προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, είναι αυτή της μακεδονικής εθνότητας. Η διεκδίκηση δηλαδή από μεριάς των Σλάβων των Σκοπίων, πως όχι μόνο αποτελούν ξεχωριστό έθνος από τους Σέρβους και τους Βουλγάρους, αλλά πως είναι Μακεδόνες, ο κατ’ εξοχήν λαός δηλαδή που έχει δικαιώματα στην περιοχή. Η υπόθεση πως αυτοί οι «Μακεδόνες» έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αρχαία Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου στερείται σοβαρότητας και την έχουμε συζητήσει στο προηγούμενο βίντεο. Σήμερα θα μιλήσουμε πως, μέσα από τις αναδιατάξεις που προκάλεσε η άνοδος του βαλκανικού εθνικισμού, η αποσύνθεση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η επικράτηση του κομουνισμού στη Γιουγκοσλαβία, οδηγηθήκαμε στο σημερινό μακεδονικό πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

, ,

8 thoughts on “ΒΙΝΤΕΟ – Είναι οι Σκοπιανοί, «Μακεδόνες»; Ιστορία του Βαλκανικού προβλήματος

  1. Λίγο αθηνοκεντρικό και ηττοπαθές βρήκα το βίντεο.Ο Μυριβήλης και η Δέλτα καλοί και άγιοι αλλα Μακεδόνες δεν ήταν και βλέπουν το θέμα με μια ματιά σχεδόν εξωτική.Οταν το 1821 θυσιαζόμαστε και στους τόπους μας και στη Νότια Ελλάδα για να πετύχει η επανάσταση, οταν το 1854 και το 1878 (τότε που μας κάψαν οι Τούρκοι την εκκλησία στο χωριό) ξεσηκωνόμαστε μέχρι το Τίτο Βέλες με τον οπλαρχηγό Κατράκο -αιωνία του η μνήμη-παράλληλα με τα εθνικά αδέρφια μας στη Θεσσαλία και την Κρήτη δεν το κάνουμε ως μακεντόν ορτοντοξ (sic) οπως λέει ο Μυριβήλης αλλα ως ‘Ελληνες Ελληνότατοι.Τρίζουν τα κόκκαλα των αδερφων Πούλιου,του Λασσάνη,του Κασομούλη,του Καρατάσου… Αυτοπεριορίζεται(το βίντεο) σε μια »Μακεδονική προσέγγιση» αφήνοντας έξω απ το λογαριασμό τον Ελληνισμό στη Βόρεια ‘Ηπειρο,βαθιά στη Σερβία,στην Αν.Ρωμυλία και τη Μαυρη Θάλασσα.Θεωρεί ως δεδομένο τον εθνισμό των Βουλγάρων και των Αλβανών.Αναφέρει την Βουλγάρικη Επανάσταση κι ένας ανυποψίαστος φαντάζεται κάτι αντίστοιχο της Ελληνικής Επανάστασης.Στην πραγματικότητα πρόκειται για την Απριλιανή Εξέγερση που κράτησε μόλις 40 ημέρες σ ένα στενό γεωγραφικό τετράγωνο.Μ όλη μου την αγάπη για τον Βουλγάρικο λαό θα πρέπει να αναφωνήσω παραφράζοντας τον στρατηγό.»Ποιά Βουλγαρία;Ποιοί Βούλγαροι;» Τί γίνεται πρίν τον 19 αι.;Στους αιώνες της Οθωμανοκρατίας ο Ελληνισμός έχει 100-200 εξεγέρσεις οι Βούλγαροι πόσες;Ποιά είναι η πνευματική ζωή τους;Στον ελληνικό κόσμο υπάρχει ο θρήνος της Άλωσης,Ακριτικά έπη ακόμα και θρύλοι για τον Μεγαλέξανδρο.Στους Σέρβους ο Κράλιε Μάρκο.Που είναι ο Σαμουήλ κι ο Συμεων κι ο Ασπαρούχ;Πουθενα.Ας είναι καλά ο Ρώσσος, οι άλλοι Δυτικοί και η Πύλη που τους έκαναν έθνος και τους έδωσαν κράτος άκοπα για να μας βγούν σαν ψείρες στο γιακά..Μετά είναι και το αλλο σημείο, εκει με την κατοχή και τον εμφύλιο.Ψάξτε να βρείτε πόσα χωριά σλαυανάκατων έκαψαν οι Κατοχικοί.Εγώ λέω ΚΑΝΕΝΑ.Τα καθάρματα του σνοφ ήταν πιο πρίν στην Οχράνα και κυνηγούσαν ‘Ελληνες.Αυτα,φιλικά πάντα.

    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ανοίγετε πολλά και μεγάλα θέματα τα οποία ξεπερνούν το θέμα κ τον σκοπό του βίντεο. Δόθηκε έμφαση σε αναφορές τύπου Μυριβίλη και Δέλτα διότι χρησιμοποιούνται αποσπασματικά και με τη μέθοδο της μισής αλήθειας από εθνομηδενιστικά στοιχεία.

  2. Γιατί αναφέρετε την Εξέγερση τού Ίλιντεν και δεν αναφέρετε τις ελληνικές Μακεδονικές Επαναστάσεις τού 1854, 1866, 1878, 1886 και 1897; Οι Έλληνες της Μακεδονίας εξεγείρονταν εναντίον των Οθωμανών ΚΑΙ των Σλάβων, και με τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908 ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ απελευθέρωσαν τη Μακεδονία και αξίωσαν την ένωση με την Ελλάδα. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, με τη βοήθεια μόνο των Κρητικών από τους υπόλοιπους Έλληνες. Αν ήμασταν μόνο το 10% του πληθυσμού της Μακεδονίας, όπως λένε οι Σκοπιανοί και οι ελληνόφωνοι Αριστεροί και Νεοφιλελεύθεροι, τότε πώς εξηγείται ότι ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στη Μακεδονία μόλις τον Οκτώβριο τού 1912, ΑΦΟΤΟΥ την ελευθέρωσαν οι ντόπιοι Έλληνες Μακεδόνες; Γιατί χαρίζετε τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς κι εσείς;

    1. Δεν χαρίζουμε τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς, το ακριβώς αντίθετο. Το βίντεο όμως αφορά το πως αναπτύχθηκε το δήθεν «μακεδονικό» «έθνος», όχι τη συνολική ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα ή του Μακεδονικού Ελληνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.