Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μηνύματα Στρατιωτών Από Το Δυτικό Μέτωπο ΜΕΡΟΣ Α

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται κάποια μηνύματα στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο Δυτικό Μέτωπο.

J.W PALMER

20  ΣΕΠΤ. 1915

Το πρόσωπο όσων ήταν σε ανοιχτό χώρο έπαιρνε φρικτή όψη. Πρόσωπα και χέρια γινόταν σταδιακά μπλε και πράσινα. Πολλοί κάθονταν με τα πόδια ψηλά κρατώντας το λαιμό τους. *Η πρώτη χρήση χημικών ουσιών.

WILLAM CLARKE

29 ΙΟΥΝ. 1916

Αγαπημένη μου, πριν ξαπλώσω πρέπει να σου στείλω δυο αράδες. Έλαβα το γράμμα σου σήμερα και μου φαίνεσαι ευδιάθετη. Σου στέλνω όλη μου την αγάπη. Να είσαι γενναία για χάρη μου και να προσεύχεσαι να τελειώσει ο πόλεμος ώστε να γυρίσω να σε προσέχω και να μη σε ξαναφήσω πια.  Με όλη μου την αγάπη και πολλά γλυκά φιλιά. Γουίλι.

*Ο Γουίλιαμ Κλαρκ σκοτώθηκε την επόμενη μέρα.

ARTHUR HUBBARD

29 ΙΟΥΝ. 1916

Ελπίζω να έχουμε επιτυχία Σάββατο, 1η Ιουλίου, ξημερώματα ενώ όλοι θα κοιμάστε, να διώξουμε τους Ούννους από όπου είναι και να μη μου συμβεί τίποτα κακό. Φαντάζομαι το σπίτι, Ο κήπος θα είναι στα καλύτερα του. Σύντομα θα βγουν τα μπιζέλια, υποθέτω. Με αγάπη ο αδελφός σου Άρθουρ.

LIN FOOT

30 ΙΟΥΝ. 1916

Ετοιμάζονταν να βγούν από τα χαρακώματα. Μοιραίο για όλους. Οι άτολμοι δε φοβούνταν και οι τολμηροί ήταν περιχαρείς και με ενθουσιασμό και ζωντάνια έμπαιναν στη γραμμή.

KENNETH MACARDLE

1 ΙΟΥΛ. 1916

Τριγύρω και μπροστά μας άντρες έπεφταν και παραπατούσαν. Έπεφτε οβίδα κι οι άντρες σε σχηματισμό εξαφανίζονταν. Οδηγήσαμε το λόχο μακριά από χτυπημένους πέραν βοήθειας η από όσους δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Ακούγεται σκληρό, μα αυτή είναι η φρίκη του πολέμου.

*Ο Κένεθ Μακάρντλ σκοτώθηκε στη Σομ λίγες εβδομάδες μετά.

HERBERT BEATTIE

1 ΙΟΥΝ. 1916

Αγαπητή μητέρα, είμαι καλά κι ευχαριστώ το θεό για αυτό. Μην το πεις στη μητέρα του Γκουίν και του Άρτσι αλλά είναι νεκροί η τραυματίες διότι δεν ήρθαν στην αναφορά. Μόνο εγώ έχω μείνει από όλη τη γειτονιά.

KENNETH MACARDLE

6 ΙΟΥΛ. 1916

Όλοι σκοτώθηκαν. Ο Τόβαρντι, ο Κενουόρδι, ο Τσέζαμ, ο Σπροουτ, ο Φόρντ κι από τους άλλους, δεν ξέρω πόσοι. Ο Βίκτωρ σκοτώθηκε. Τα προβλήματα του επιτέλους λύθηκαν. Είμαστε κάπου 400 απόψε. Εμείς, που ξεκινήσαμε 800.

ERNST JUNGER

Τι άξιζε η ζωή σε αυτήν τη ζούγκλα όπου ο αέρας κουβαλούσε τη δυσωδία χιλιάδων πτωμάτων; Ο θάνατος παραμόνευε για τον καθένα, σε κάθε χαράκωμα αδίστακτος, κάνοντας και τους στρατιώτες αδίστακτους. Ο ιπποτισμός χάθηκε για πάντα εδώ.

ROWLAND FIELDING

8 ΣΕΠΤ. 1916

Ούτε δέντρο δεν έμεινε, ούτε ένα τετραγωνικό γης δεν έμεινε. Υπάρχει μόνο βράχος και τρύπες από οβίδες. Χάος από τρύπες. Και στον πάτο πολλών, τα κορμιά των νεκρών.

H.E. TREVOR

8 ΑΠΡ. 1917

Αύριο θα επιτεθούμε κι ελπίζουμε να τους ταλαιπωρήσουμε. Έχω εμπιστοσύνη στο τάγμα μου. Θα πολεμήσουν έως τέλους. Τους είπα ότι ο μόνος καλό Γερμαναράς είναι ο νεκρός. Αν μπορέσουμε να πλησιάσουμε, θα καταφέρουμε να εισχωρήσουμε.

HENRI DESAGNEAUX

16 ΑΠΡ 1917

Πως προχωράμε, πως δεν μας κάνουν κομμάτια με κάθε βήμα κάνεις δεν ξέρει. Σκοντάφτουμε σε εκρηκτικά. Πέφτουμε και ξανασηκωνόμαστε. Βρέχει. Κολυμπάμε στη λάσπη. Μα προχωράμε για να ξεφύγουμε για να φτάσουμε επιτέλους, για να βρούμε ίσως χειρότερα. Είναι αδύνατο να περάσεις από τη ζώνη άοπλος.

THOMAS HUDSON

Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα καθώς περιμένεις την ώρα μηδέν. Ο νους σου γεμίζει τρελές σκέψεις που δεν γίνεται να ελέγξεις. Αναμνήσεις φίλων, αγαπημένων, τόπων που ειδές και ξέρεις και διάφορες φάσεις της ζωής περνούν μπρος από τα μάτια σου.

JACK MADD

22 ΟΚΤ. 1917

Ο καημένος ο κοντός, μου έλεγε για την κυρά του, τη Χίλντα, για το σπίτι που είχε ήδη αγοράσει. Κι όταν γυρνούσε, θα παντρεύονταν και θα την έφερνε να τη γνωρίσω. Πόσο αγαπούσε τη Χίλντα του. Δεν θα την ξαναδεί, όμως, ο φτωχός. Θα μου έδινε τα μισά από ότι είχε. Ήταν ωραία η φιλία του εδώ. Θεέ μου, ας τελειώνει ο πόλεμος. Οι Γερμανοί οπισθοχωρούν. Δε νομίζω να αντέξουν πολύ ακόμα και τότε, θα εγκατασταθούμε στην πατρίδα. Τώρα ξέρω τι αξία έχει αυτό. Καληνύχτα, αγάπη μου. Ο θεός να φυλά εσένα και τα παιδιά και να με φέρει σύντομα πίσω. Αυτή είναι η ευχή του πιστού σου συζύγου Τζακ.

*Ο Τζακ Μαντ σκοτώθηκε τέσσερις μέρες μετά.

JOHN WEDDERBYRN

5 ΑΥΓ. 1917

Επί 15 μέρες χτυπούσαν τις γραμμές των Γερμανών. Με τον τρόμο νιώθεις ότι όλη σου η ύπαρξη έχει χάσει κάθε νόημα. Εξάλλου, ο όγκος μετάλλου που μπορεί να σε συντρίψει μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει. Οι βρετανοί επιτέθηκαν στις 31 Ιουλίου. Μακάρι να ήσουν εδώ απόψε. Θα το απολάμβανες. Θα είναι διασκεδαστικό αρκεί να μη βρέξει.

HARRY YOXALL

30 ΑΥΓ. 1917

Δυο καημένοι από την 123η μεραρχία βρέθηκαν πνιγμένοι η μάλλον νεκροί από ασφυξία. Πρέπει να κόλλησαν στη λάσπη κι από την κούραση, να έπεσαν λιπόθυμοι.

JACK SWEENEY

2 ΝΟΕ. 1917

Τα παλικάρια ταλαιπωρούνται. Είναι ως τη μέση μέσα στη λάσπη. Λες κι είναι σε χαντάκι με νερό. Υπάρχουν νεκρά άλογα, άντρες, αμάξια, μεταφορικά εκατοντάδες. Σκοτώνεσαι έξω από το δρόμο λόγο του ύψους της λάσπης. Στη Σομ ήταν άσχημα, μα εδώ είναι χίλιες φορές χειρότερα.

ΠΗΓΕΣ:

  • The Great War Society
  • Der Erste Weltkrieg αγγλικά, γερμανικά, έκδοση 2006
  • «Army remembers old soldier Doug». Southern Daily Echo. 27-06-2003. Ανακτήθηκε στις 02-10-2008.
  • Der Erste Weltkrieg, Teil 2: 1917-1918 (2 DVDs), αγγλικά, γερμανικά, έκδοση 2006.
  • Cognosco team
  • militaire.gr

*Του Κωνσταντίνου Αραμπάμπασλη (Ιστορικός)

, , , , , , ,

8 thoughts on “Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μηνύματα Στρατιωτών Από Το Δυτικό Μέτωπο ΜΕΡΟΣ Α

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *