ΒΙΝΤΕΟ – Ντοκιμαντέρ Cognosco: Το άγνωστο 1821 σε Μακεδονία και Θράκη

Η ομάδα Cognosco Team σε συνεργασία με την Επιτροπή Μνήμης 1821-2021 παρουσιάζει το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Το άγνωστο 1821 σε Μακεδονία και Θράκη” στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Βασική βιβλιογραφία:
-Απόστολος Βακαλόπουλος, Ιστορία του νέου ελληνισμού – Η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση
-Απόστολος Βακαλόπουλος, Ιστορία της Μακεδονίας 1354-1833
-Σαράντος Καργάκος, Η ελληνική επανάσταση του 1821
-Μόσχος Κούκος, Ο ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821

, , , , , , , , , , , , , ,

1 thought on “ΒΙΝΤΕΟ – Ντοκιμαντέρ Cognosco: Το άγνωστο 1821 σε Μακεδονία και Θράκη

  1. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους συντελεστές της αξιόλογης αυτής ταινίας που αποσπά γιά λίγο την προσοχή μας από τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό κι αποκαθιστά τα πράγματα στην πραγματική τους θέση. Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς που ψάχνουμε, γνωρίζουμε τα περισσότερα απ’ αυτά που εκτέθηκαν, όμως τελείως αποσπασματικά και με κάποιες αμφισβητήσεις, ειδικά γιά τη μάχη της Θεσσαλονίκης. Αυτή η μάχη θα έπρεπε να διερευνηθεί περισσότερο με το ξεψάχνισμα ακόμα και οθωμανικών αρχείων και να εξαρθεί η σημασία της. Να μπεί σε ίδια σημασία με άλλες που έγιναν στη Νότια Ελλάδα.
    Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι είναι ότι η επανάσταση αφορούσε τη Νότια Ελλάδα και τα νησιά. Όμως, ο στόχος και του μολδοβλαχικού μετώπου και του μετώπου της Μακεδονίας-Θράκης και του μετώπου της Νότιας Ελλάδας ήταν ένας: η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Αυτό που με επιμέλεια έχει κρυφτεί από τη νέα γενιά είτε από ηττοπαθείς αντιλήψεις της πρώτης ελεύθερης γενιάς(1821-1843), είτε από ηττοπαθείς νεότερες αντιλήψεις λόγω μικρασιατικής καταστροφής, βγαίνει σιγά σιγά στην επιφάνεια. Όταν θα έχουν περάσει 300 χρόνια από την Επανάσταση!, θα έχει ανακαλυφθεί ότι δεν υπάρχει ίσως καμία γωνιά της σημερινής ελεύθερης χώρας που δεν επαναστάτησε εκείνη την άνοιξη του 1821. Ακόμα κι εκείνες που ήταν πολύ μακριά, όπως η Κύπρος και η Βόρεια Ήπειρος που σήμερα παραμένουν εκτός του κεντρικού κρατικού κορμού, βοήθησαν τον αγώνα και με ανθρώπους-πολεμιστές και με όπλα και με χρήματα.
    Πρέπει οι ιστορικοί μας να αρχίσουν να σκύβουν με μεγαλύτερη αγάπη και ερευνητικό-όχι επικριτικό-ενδιαφέρον στους αγώνες των κοντινών μας προγόνων, αυτών των τόσο άγνωστων ακόμα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι διαστρεβλωμένες θεωρίες που υποβαθμίζουν τη Μεγάλη Ιδέα στα στενά όρια της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των ελληνικών κομμάτων του 19ου αιώνα. Η θυσία των περισσότερων άγνωστων απ’ αυτούς που αναφέρθηκαν, όχι μόνο είχε ξεχαστεί, αλλά ζούσε μυστικά στα τρισάγια των ιερέων που τους μνημόνευαν και θύμιζαν τη δράση τους στους πιστούς. Αυτή η μνήμη έφτανε στα νότια, εκεί που υπήρχαν άλλοι ιερείς- παλικάρια και αναζωπύρωναν τη φλόγα της επανάστασης, κρατώντας την αναμμένη γιά 90 ακόμα έτη. Απ’ αυτούς την παρέλαβαν οι Τέλλος Άγρας, Παύλος Μελάς, επίσκοπος Γερμανός Καραβαγγέλης, Βελίκα Τράικου και Κότας και την άναψαν γιά τα καλά.
    Η ολοκληρωτική αυτή γνώση της ιστορίας της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ(κι όχι ελληνικής) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821-28, δεν επιτρέπει τη διατύπωση καμιάς ηττοπαθούς θεωρίας που εκπορεύεται από το σύγχρονο αθηνοκεντρικό κράτος. Δηλαδή εκείνοι που με αφέλεια και κουτοπόνηρα χαρακτηρίζουν τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 ως ιμπεριαλιστικούς ή ως γενοκτονία των Βουλγάρων ή ακόμα χειρότερα ως εθνοκάθαρσή τους, ας δούν αυτήν εδώ την ταινία. Είναι το λιγότερο που θα κάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *