«Αρμοδιότητες» σε ΑΟΖ νότια της Πάφου διεκδικεί η Τουρκία

Επιχειρώντας ουσιαστικά να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιοχές της ΑΟΖ που η ίδια προβάλλει διεκδικήσεις, η Τουρκία άρχισε και πάλι τον… πόλεμο των NAVTEX στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις έρευνες που ανήγγειλε η Λευκωσία νοτιοδυτικά της Πάφου.

Η Κύπρος έχει ήδη δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ για έρευνες από πλοίο της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας GulfMark, από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση, με την έκδοση NAVTEX με την οποία δηλώνει ότι η κυπριακή οδηγία «παραβιάζει την τουρκική περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, και γι’ αυτό είναι άκυρη.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ρίχνει νερό στο μύλο της έντασης με τη δήλωσή του ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζήτημα 82 εκατ. πολιτών της Τουρκίας.

Μιλώντας στην τελετή θεμελίωσης της επέκτασης εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο Φατίχ Ντονμέζ έκανε και πάλι λόγο για «νόμιμα δικαιώματα» στην Κύπρο, που δεν είναι ζήτημα παζαριού, και σημείωσε ότι πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, «ένας αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας».

pontos-news.gr

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *