Ψηφιδωτό που απεικονίζει συμπόσιο αποκαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Γερμανίκειας

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Γερμανίκεια στην περιοχή Bağlarbaşı της Τουρκίας έφεραν στο φως αρχιτεκτονικές κατασκευές και κατάλοιπα λουτρών 1.500 ετών, καθώς και ένα ψηφιδωτό δάπεδο έκτασης 50 τετραγωνικών μέτρων. Αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν βρεθεί σε 35 διαφορετικές περιοχές εντός των ορίων της αρχαίας πόλης της Γερμανίκειας.

Η Safinaz Acıpayam, διευθύντρια του Μουσείου Kahramanmaraş δήλωσε ότι αποκάλυψαν ένα υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο που πιθανότατα απεικονίζει ένα υπαίθριο συμπόσιο πριν από το κυνήγι.

Δύο ζευγάρια απεικονίζονται καθισμένα στη μέση ζώνη του ψηφιδωτού δαπέδου ενώ τρεις γυναίκες απεικονίζονται να χορεύουν υπό τη συνοδεία μουσικής. Υπάρχουν επίσης, δύο ανδρικές μορφές καθώς και η μορφή ενός ξυπόλητου μικρού αγοριού που σκαρφαλώνει σε μια συκιά.

Γενική άποψη του ψηφιδωτού που απεικονίζει πιθανότατα σκηνή συμποσίου. [Credit: DHA] 
Λεπτομέρεια του ψηφιδωτού με γυναίκες να χορεύουν [Credit: DHA]

Η Acıpayam δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκε ένα ψηφιδωτό 50 τετραγωνικών μέτρων ως συνέχεια ενός ψηφιδωτού που είχε βρεθεί σε προηγούμενες ανασκαφές. Το ψηφιδωτό αποτελείται από δύο πάνελ που ανασκάψαμε το 2015 όπου υπήρχαν σκηνές κυνηγιού. Το πάνελ που βρήκαμε κατά την ανασκαφή του 2021 είναι στην πραγματικότητα μια συνέχεια του ψηφιδωτού που βρέθηκε το 2015 και πιστεύουμε ότι απεικονίζει πιθανότατα ένα υπαίθριο συμπόσιο πριν από το κυνήγι».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, οι ανασκαφές στην περιοχή όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό προγραμματίζεται να συνεχιστούν και φέτος. Επιπλέον, στα τέλη του έτους αναμένεται να ανοίξει ο χώρος της ανασκαφής για τους επισκέπτες.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές εργάζονται στο ψηφιδωτό που βρέθηκε στην αρχαία Γερμανίκεια. [Credit: DHA]

Η αρχαία Γερμανίκεια ανακαλύφθηκε το 2007 κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών. Οι εργασίες απαλλοτρίωσης πραγματοποιήθηκαν το 2008 και οι ανασκαφές και οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν το 2009. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται ακόμη για την αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που εκτείνεται σε μια έκταση 345,95 στρεμμάτων.

Πηγή: ArkeofiliDaily Sabah
ΑΝΑΣΚΑΦΗ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *