Το εξαιρετικής ομορφιάς χάλκινο άγαλμα του πολεμιστή Marte του Todi

Το χάλκινα άγαλμα ενός πολεμιστή, περίπου φυσικού μεγέθους, γνωστό ως Μars του Todi, είναι ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο ετρουσκικό έργο της κλασικής περιόδου (πρώιμος 4ος αι. π.Χ.). Στο δεξί του χέρι κρατούσε μια σπονδική φιαλη (patera) και στηριζόταν σε δόρυ, το οποίο κρατούσε στο αριστερό του.

Ο τύπος αυτός είναι πολύ γνωστός από την ελληνική αγγειογραφία, το άγαλμα παρουσιάζει ωστόσο και κάποια ιδιαίτερα ετρουσκικά χαρακτηριστικά. Τα αντίστοιχα παραδείγματα από την Ελλάδα φυσιολογικά δεν θα ήταν ενδεδυμένα, ενώ το σκέλος στήριξης του αγάλματος Θα ήταν πιθανότατα κατακόρυφο.

Ο Ετρούσκος γλύπτης έχει δώσει έμφαση στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, πράγμα που βλέπουμε στην απόδοση του δερμάτινου θώρακα (στο τμήμα που καλύπτει το στήθος), καθώς επίσης και στις πτέρυγές του που κρέμονται πάνω από τις πτυχές του χιτωνίσκου. Η μορφή αποδίδεται χαλαρή να στέκεται και όχι να βαδίζει. Το βάρος της πέφτει κυρίως στο δεξί σκέλος, ενώ το αριστερό εκτείνεται προς το πλάι.

Το άγαλμα αποτελείται από επτά μεγάλα τεμάχια που έχουν χυτευτεί ξεχωριστά και ένα κράνος που θα είχε τοποθετηθεί στην κορυφή της κεφαλής. Τα ελάσματα επένδυσης του θώρακα κατασκευάστηκαν το κάθε ένα ξεχωριστά και είναι μάλιστα κινητά, όπως και οι χάλκινες πτέρυγες που προστάτευαν το κάτω μέρος του σώματος και κρέμονταν πάνω από τις δερμάτινες.

Πηγή: Ρωμαϊκή τέχνη, Ramage Nancy H.,Ramage Andrew

Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *