Υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών κατά της Δημοκρατίας!

Του Αλέξανδρου Ασωνίτη*

 Πολύ επικίνδυνη αντιδημοκρατική ατραπό ακολουθεί ένας γνωστός υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών (και της κυβέρνησης), ο καθηγήτης στην Πάντειο κ. Αλέξης Ηρακλείδης υποστηρίζοντας ανατριχιαστικά πράγματα που οδηγούν ευθέως στην κατάλυση της δημοκρατίας,  προτείνοντας συγκεκριμένα την παράκαμψη του ελληνικού λαού στην λήψη αποφάσεων που τον αφορούν. Του θυμίζουμε καταχρηστικώς ότι όπου δεν αποφασίζει ο λαός, επικρατεί χούντα, δικτατορία, ολοκληρωτισμός.

            Ο κ. Ηρακλείδης έδωσε πρόσφατα (22-4-19) συνέντευξη  στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Διάστιχο» με αφορμή ένα κανούργιο του πόνημα: Εθνικά θέματα και Εθνοκεντρισμός, εκδ. Σιδέρη. Και δέχεται μια παράδοξη εκ πρώτης όψεως ερώτηση, σύμφυτη όμως με το πνεύμα των απόψεών του:

«Πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να λαμβάνει υπ’ όψιν και τη γνώμη των Ελλήνων ή να προχωρά βάσει του πολιτικού της σχεδίου;»

      Ο  καθηγητής κ. Ηρακλείδης απαντάει τα εξής εξωφρενικά που θα ντρεπόταν να ξεστομίσει κι ένας υποστηρικτής χούντας, απαξιώνοντας και βρίζοντας τον ελληνικό λαό. Απαντάει:

«(Πρέπει) Να προχωράει με βάση ένα ευέλικτο δικό της σχέδιο, που να αυξάνει τα κέρδη και να μειώνει τις ζημίες. Όσο για τη γνώμη των Ελλήνων, θα πρέπει μία κυβέρνηση (κυρίως το ΥΠΕΞ) να διακρίνει πότε «το ένστικτο του λαού» είναι ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟ, αλλά όχι εντελώς απίθανο, όπως π.χ. η αντίδραση του ελληνικού ΚΟΙΝΟΥ στους σεισμούς στην Τουρκία, τον Αύγουστο του 1999) και πότε «η φωνή του λαού» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, γιατί μόνο κακό κάνει (π.χ. όπως σήμερα, που τo 70% των Ελλήνων είναι, ΑΝΟΗΤΩΣ, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ή επί Ανδρέα Παπανδρέου, που τασσόταν κατά της συμφιλίωσης με την Τουρκία του νηφάλιου και συνετού Οζάλ). Ωστόσο, καθήκον της κυβέρνησης είναι να διαφωτίσει σχετικά τον ΑΔΑΗ ΛΑΟ, να του εξηγήσει με επιχειρήματα –κάπως απλά– και κατανοητά, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πολιτική: (α) επειδή όντως συμφέρει την Ελλάδα, ή (β) τη συμφέρει μακροπρόθεσμα, ή (γ) δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική εναλλακτική, ή (δ) μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα για τα οποία ευθυνόμαστε και εμείς και θα προχωρήσουμε μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον, ή (ε) αξίζουν οι θυσίες που θα γίνουν για τους κάτωθι λόγους, κ.λπ. Ωστόσο, όσο δεν αλλάζει η εθνοκεντρική και εθνικιστική αφήγηση του ελληνικού σχολίου, το έργο αυτό του «διαφωτισμού της κοινής γνώμης» θα είναι πάντα δύσκολο.»

       Είναι δυνατόν αυτός ο υποστηρικτής τέτοιων ολοκληρωτικών απόψεων να είναι καθηγητής δημόσιου πανεπιστημίου; Είναι  δυνατόν να μετέχει επίσημα και ισότιμα στον δημόσιο βίο και λόγο με τέτοιες απόψεις και να μην τον αντιμετωπίζουμε ως ντε φάκτο υποστηρικτή άλλων καταστάσεων, όπως την χρυσή αυγή; Είναι δυνατόν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην ΕΕ, να υπάρχουν άνθρωποι με δημόσιο αξίωμα που να προτείνουν την παράκαμψη του λαού στην λήψη αποφάσεων; Μόνο οι δικατορίες παρακάμπτουν τον λαό κι αποφασίζουν και διατάζουν. Μόνο αυτές βάζουν τον «αδαή» λαό, που «πρέπει να αγνοηθεί πλήρως γιατί μόνο  κακό κάνει, όπως σήμερα, που τo 70% των Ελλήνων είναι, ΑΝΟΗΤΩΣ, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» στον γύψο και στην απομόνωση, όπως πολύ καλά ξέρει ο κ. Ηρακλείδης. Που θα ήταν ευγενικό εκ μέρους του να βρει, παρακαλώ πολύ,  το θάρρος να μας πει, πάλι ευθέως: Εκλογές να κάνουμε, αφού «το ένστικτο του λαού σπανίως είναι στην σωστή κατεύθυνση»;

       Η κυβέρνηση, ο  Σύριζα, οι συνάδελφοί του, οι υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών, έχουν υποχρέωση να αποδοκιμάσουν δημοσίως τον θιασώτη τέτοιων αντιδημοκρατικών, χουντικών απόψεων και να του πουν σε ποιον χώρο δικαιωματικά ανήκει. Γιατί δεν πιστεύω, βέβαια, ότι συμφωνούν μαζί του.

ΑΡΔΗΝ ΡΗΞΗ

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *