Η ίδρυση και η δράση του Ιερού Λόχου

του Βασίλη Σαϊσανά, Ιστορικού

Ο Ιερός Λόχος συγκροτήθηκε το 1942 στην περιοχή της Παλαιστίνης από Αξιωματικούς στο μεγαλύτερο μέρος του και οπλίτες όλων των κλάδων και των όπλων καθώς και των σωμάτων ασφαλείας που αποχώρησαν από την κατεχόμενη Ελλάδα για να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του Άξονα. Η κατάταξη στον λόχο ήταν εθελοντική και σχεδόν άπαντες οι Αξιωματικοί υπηρέτησαν ως απλοί οπλίτες.

Επικεφαλής του Λόχου τέθηκε ο Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες. Ο Ιερός Λόχος θα λάβει επίσημα την ονομασία του στο Μεάντι της Αιγύπτου τον Σεπτέμβριο του 1942 και ορίζεται το ειδικό σήμα που θα έφεραν οι Ιερολοχίτες στο στήθος, στο οποίο θα αναγραφόταν το σπαρτιατικό ρητό ΄Η ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ.

Ο Λόχος θα λάβει απαιτητική ειδική εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα, στα βαρέα όπλα, στις καταστροφές, στις αποβατικές ενέργειες αυξάνοντας κατά πολύ το αξιόμαχο της επιχειρησιακής του ισχύος, αποτελώντας τον πρόδρομο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Ο Ιερός Λόχος θα συμμετάσχει με επιτυχία στο πλευρό των Συμμάχων στις νικηφόρες επιχειρήσεις στην Βόρεια Αφρική και στο Αιγαίο.

Ο Ιερός Λόχος με το τέλος του πολέμου παρασημοφορήθηκε με το υψηλότερο στρατιωτικό παράσημο της Ελλάδος, τον χρυσό σταυρό της ανδρείας και τον ελληνικό πολεμικό σταυρό Α’ Τάξεως.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.