Πρίγκιπας Νικόλαος: «Ο Μεταξάς είχε προειδοποιήσει τον Βενιζέλο για τον όλεθρο της Μικράς Ασίας»

Ως προς τον κ. Βενιζέλον η περιπέτεια αυτή έθετε θετικώς εις έκρηξιν την ηφαιστειώδη φαντασίαν του. Έβλεπε ανάμεσα από μίαν αστραπήν, την Ελλάδα πέραν του Αιγαίου πελάγχου, τον Ελληνισμόν θριαμβεύοντα και όλους τους Έλληνας κλίνοντας το γόνυ προ του μεγάλου δημιουργού. Το μεγαλουργόν όνειρον είχε μέχρι τοιούτου σημείου κυριαρχήση εις την λογική του, ώστε να λησμονήση εντελώς τα πρακτικά μέσα της πραγματοποιήσεως.

Το 1915, ο συνταγματάρχης Μεταξάς, τότε αρχηγός του Επιτελείου του είχε εκθέσει όλας τας δυσκολίας μιας εκστρατείας εις την Μικράν Ασίαν. Ήτο η στιγμή κατά την οποίαν ο κ. Βενιζέλος παρασυρθείς υπό των αρκετά αφηρημένων υποσχέσεων τας οποίας του έδιδον ο Λόρδος Γκρέυ – όστις δεν ήτο ακόμη ο σερ Έντουαρντ Γκρέυ – περί μιας εξαπλώσεως της Ελλάδος εις την Μ. Ασίαν προσεφέρετο να εγκαταλείψη την Καβάλαν εις τους Βουλγάρους και να αναλάβη μιαν Ασιατικήν εκστρατείαν.

Cover TA PENINTA XRONIA TIS ZOIS MOY

Ο στρατιωτικός σύμβουλος του Βασιλέως Κωνσταντίνου του έγραφεν: «Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να είναι παρά πολιτική ειρήνης. Μόνον υπό τοιαύτας συνθήκας ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας δύναται ήσυχος να ευημερήση. Πρέπει να προστατεύσωμεν την φιλική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των Ελληνικών πληθυσμών της Μ. Ασίας».


Απόσπασμα από το έργο: Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Άρθρα στην Παρισινή Επιθεώρηση – Ά Παγκόσμιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Του Πρίγκηπος Νικολάου. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Πρώτη Έκδοση: 1927. Αποκλειστικά διαθέσιμο στο: www.grecobooks.com

aristeia.online

, , , ,

2 thoughts on “Πρίγκιπας Νικόλαος: «Ο Μεταξάς είχε προειδοποιήσει τον Βενιζέλο για τον όλεθρο της Μικράς Ασίας»

  1. Μία από τα ίδια.Αυτά είναι γνωστά σε όσους αρέσκονται να μελετούν τα γεγονότα της εποχής εκείνης και δεν κλίνουν προς τη μία ή προς την άλλη μεριά.Κύριος γνώμονας κύριε αρθρογράφε,δεν πρέπει να είναι η όποια συμπάθειά μας προς τα πρόσωπα μίας ιστορικής περιόδου,αλλά στο τί αυτά έπραξαν.Έτσι,η χρονική απόσταση από τα γεγονότα δεν πρέπει να μας κάνει ασφαλείς να εκτοξεύουμε μύδρους προς τη μία ή την άλλη πλευρά,όταν ήδη γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Απ’ ό,τι γνωρίζω,ο Μεταξάς είχε μεν προειδοποιήσει το Βενιζέλο γι’αυτό το θέμα,αλλά ήταν μειοψηφική η άποψή του.Αν γινόταν εκείνη την εποχή δημοψήφισμα γιά το αν θα έπρεπε να προσαρτήσει η Ελλάδα τη Βόρεια Ήπειρο ή την περιοχή της Σμύρνης,είναι σίγουρο ότι η πλειονοψηφία θα συντασσόταν με την προσάρτηση της Σμύρνης. Έ,ο Μεταξάς,ήταν με τη μειοψηφική άποψη,την οποία σίγουρα θα προτείναμε όλοι εμείς μετά από 100 χρόνια,όταν ήδη γνωρίζαμε το αποτέλεσμα.Και γιά να τελειώνουμε με το Μεταξά,ανήκε στην ίδια επαναστατική ομάδα που τελικά έφερε το Βενιζέλο στην εξουσία,γι’αυτό ο Βενιζέλος τον εκτιμούσε και δεν τον τιμώρησε γιατί ως στρατιωτικός σε καιρό πολέμου,του έλεγε να μην πολεμήσουν να πάρουν τα εδάφη των βυζαντινών βασιλέων.Προσοχή,δε στρέφομαι ενάντια στο Μεταξά,απλά αποτυπώνω το πνεύμα της εποχής της Μεγάλης Ιδέας με την οποία είχαν γαλουχηθεί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, αλλά και ο λαός ως απλοί στρατιώτες γιά έναν αιώνα. Πρέπει επομένως να ερμηνεύουμε τα γεγονότα με το κλίμα της εποχής και όχι να προβαίνουμε σε συναισθηματικές απλουστεύσεις εκ των υστέρων με την ασφάλεια του παρόντος μας.

  2. Πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψην τους ότι το 1915 πριν τον Α παγκοσμιο πολεμο, ο Μεταξας θεωρουσε αδυνατη μια εκστρατεια στην Μ.Ασία γιατί θεωρούσε ότι σε μια τετοια περιπτωση η Βουλγαρία θα εκμεταλευονταν του Ελληνικου στρατου στην αλλη πλευρα του Αιγαιου και θα επιτηθονταν στην Μακεδονία. Και η Βουλγαρια τοτε ισως ειχε τον καλυτερο και μεγαλυτερο στρατο στα βαλκανια. Θα ηταν οντως αυτοκτονικο το 1915 μια εκσρατεια στην Μ.Ασια. Το 1919 ομως η Βουλγαρια ειχε καταστραφει απο τον Α παγκοσμιο πολεμο και ο κινδυνος απο βορρα ειχε εκλειψει. Η οθωμανικη αυτοκρατορια επισης κατερεε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *