Επαμεινώνδας Δεληγεώργης: Ο νεώτερος Έλληνας Πρωθυπουργός

Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης ήταν γιός του Δημήτρη Δεληγεώργη (1785-1860) από το Μεσολόγγι. Αγωνιστής της Επανάστασης ο Δημήτρης Δ.,  πολέμησε  στην πολιορκία του Μεσολογγίου και κατόρθωσε  στην Έξοδο να σωθεί. Πολιτικός, βουλευτής, συνεργάστηκε με τον Μαυροκορδάτο και τον Καπποδίστρια φτάνοντας  το 1854 στο αξίωμα του Διοικητή της Χωροφυλακής, κι  όταν αποστρατεύτηκε  από αυτή τη θέση, πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην γενέτειρα πόλη ,το Μεσολόγγι.

Ο Δημήτρης Δεληγεώργης απέκτησε από το γάμο του με την Χρυσάιδω Μπενεδέτου κόρη εύπορης οικογένειας πέντε παιδιά, την Πηνελόπη μετέπειτα σύζυγο του γιατρού Α. Δροσίνη, άτεκνο ζεύγος,  την Μαρία μετέπειτα σύζυγο Φιλάρετου, τον Θεμιστοκλή ,άγαμο, τον Επαμεινώνδα (1829-1879)και τον Λεωνίδα (1839-1928).

Στις  10 Ιανουαρίου  του 1829 γεννήθηκε στην Τρίπολη ο Επαμεινώνδας ο οποίος σπούδασε νομικά ,τομέας που διακρίθηκε για την δικονική δυνατότητα και την τόλμη του

Ο Επαμεινώνδας αναμείχθηκε με την πολιτική πολύ νέος, δεινός ρήτορας που ξεχώριζε, μέχρι το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του αντιδυναστικός πολιτικός ,  εξελέγη  δε για πρώτη φορά βουλευτής  το 1859 στο Μεσολόγγι  και θα υπάρξει ο  πολιτικός που μετά από τις  διώξεις  και τις εξορίες που θα υποστεί από τους υποστηρικτές του Μοναρχικού καθεστώτος , αυτός, ο Ε.Δ.,  στις 10 οκτωβρίου 1862 θα κηρύξει το τέλος της βασιλείας του Όθωνα και τη σύγκληση Εθνοσυνέλευσης.

Αξίζει να σημειωθει η στάση του στα Ελληνοτουρκικά . Πολιτικός με φιλειρηνική πολιτική έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σαφώς αντιρωσική και αντισλαβική στάση , ο Ε. Δελιγεώργης,  θερμός υποστηρικτής της Ελληνοτουρκικής φιλίας κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα της εποχής εκείνης.Κατά την διάρκεια της δεύτερης πρωθυπουργικής του θητείας το 1877 ξέσπασε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (11 Απριλίου 1877) κατά τον οποίο τήρησε ουδέτερη στάση. Η πολιτική του αυτή εξερέθισε το λαό που λιθοβόλησε την οικία του και τον ανάγκασε σε παραίτηση. Ο Δεληγιώργης με τη στάση της ουδετερότητας που κρατούσε ευρίσκετο σε πλήρη διάσταση με την κοινή γνώμη , η οποία και απαιτούσε έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.{τότε είναι που η μεγάλη πολιτική κρίση οδήγησε στην σύγκληση Οικουμενικής Κυβερνήσεως υπό τον ναύαρχο Κ. Κανάρη}.

Πολυσχιδής προσωπικότητα ο νεαρός Μεσολογγίτης θα ασχοληθεί και με την δημοσιογραφία ,με την έκδοσην της εφημερίδας  Εφημερίς των συζητήσεων όπου γράφει μαχητικά άρθρα , εφημερίδα την οποία μετά τον θάνατο του θα συνεχίσει να εκδίδει ο μικρότερος αδελφός του Λεωνίδας Δεληγεώργης (Μεσολόγγι 1839-Παρίσι 1928), δημοσιογράφος κι ό ίδιος και πολιτικός. Ο Λεωνίδας Δ., το 1902 αποσύρθηκε από την πολιτική και εγκαταστάθηκε  μόνιμαστο Παρίσι  έως το θάνατο του.

Ο Επαμεινώδας,  ίδρυσε το κόμμα τουΕθνικού Κομιτάτου του οποίου υπήρξε και βουλευτής, κόμμα  του οποίου -μετά το θάνατο του-,  ηγήθη ο αδελφός του Λεωνίδας που εξελέγη κι αυτός βουλευτής με το κόμμα αυτό. Το Εθνικό Κομιτάτο μετά την άνοδο στην εξουσία νέων πολιτικών και κομμάτων όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης άρχισε σταδιακά να εξασθενεί έως ότου με το θάνατο και του Λεωνίδα το 1928 η οικογένεια Δεληγεώργη έκλεισε τον κύκλο της στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο αξιόλογος πολιτικός του 19ου αιώνα Επαμεινώνδας Δ., παντρεύτηκε την Ξανθή Γιουρδή κόρη του  Υδραίου πολιτικού και προέδρου της Βουλής Λάζαρου Γιουρδή και μαζί απέκτησαν έξη παιδιά, τον Δημήτριο (1860-;), δικαστικός,άγαμος/ την Πηνελόπη(;-1947), μετέπειτα σύζυγο του Αλεξάνδρου Περόγλου/ την Μαρία άγαμη, τον Κωνσταντίνο (1876-1914) αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού/ την Ελένη, μετέπειτα σύζυγο Νικολάου Φιλάρετου και τέλος την Ελίζα (1880-1966) μετέπειτα σύζυγο του Μιλτιάδη Μαλακάση (1864-1943) .

Διετέλεσε υπουργός αρκετών Κυβερνήσεων και  χρημάτισε πρωθυπουργός για σύντομες περιόδους 6 φορές. Περίοδοι πρωθυπουργίας του: 1). 20 Οκτωβρίου  1865-3 Νοεμβρίου 1865. 2). 13-28 Νοεμβρίου 1865.

3). 9 Ιουλίου 1870-3 Δεκεμβρίου  1870. 4). 8 Ιουλίου 1872-9 Φεβρουαρίου 1874 5). 26 Νοεμβρίου  -1 Δεκεμβρίου 1876.και τέλος,

6).  26 Φεβρουαρίου 1877-19 Μαΐου 1877

Στους πολιτικούς του αγώνες και η ανάμειξη του στο Λαυρεωτικό ζήτημα παίρνοντας θέση εναντίον των ξένων εταιριών που εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία τουΛαυρίου.

Απεβίωσε στις 14 Μα ΐου του 1879 στην Αθήνα στην ηλικία των 50 μόλις χρόνων ενώ στον πρωθυπουργικό θώκο είχε ανέβει για πρώτη στην ηλικία μόλις των 36 χρόνων διατηρώντας  μέχρι σήμερα τον τίτλο του νεώτερου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σημ : Το σπίτι του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη στην Αθήνα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη , είναι έργο του Τσίλλερ και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλλήλων.

Βοηθήματα: Εγκ. Λεξικό ΗΛΙΟΣ.

Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

aixmi-news.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *